ATERNIGER (Negru întreg) a ajuns la Chișinău

Expoziția personală Aterniger”, semnata de artista Mirela Iordache din România a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Demersul artistic aduce noutate în artele vizuale din spațiul cultural din Republica Moldova, iar artiști precum Mirela Iordache vizualizează stări existențiale reale ce stimulează imaginarul creației, au susținut experți în artă prezenți la vernisajul expoziției. Considerată culoarea modernității, negrul fascinează lumea recentă, transmite IPN.

Mirela Iordache, formată în spațiul românesc, expune pentru prima data la Chișinău. Potrivit istoricului de artă, Vasile Duda, Mirela Iordache a reușit să construiască la propriu și la figurat un loc expresionist-abstract, în care talentul artistei a fuzionat cu experimentul alchimistului, iar acționismele nigredo, albedo și rubedo au fuzionat într-o suprarealitate actualizată ce exprimă ezitările și convingerile omului updatat, cu pendulările sale între concret și virtual. Structura autonomă față de forma pânzei se adaptează prin diagonale de construcție de suprafețe ce activează variații ale câmpului vizual și suprasolicită simțurile, iar ocuparea sau umplerea vidului prin creație angrenează învăluirea privitorilor, a spus Vasile Duda.

Negrul poate fi asociat cu misterul, necunoscutul. Nopțile sunt misterioase, momentele de meditație implică mister, a spus Mirela Iordache: Pentru prima dată în cariera mea de artist aduc un demers cu totul nou și anume plecând de la problematici ce țin de diferite valențe și nuanțe ale negrului pe care le reprezintă atât la nivel vizual, senzorial, cât și la nivel emoțional, a declarat pentru IPN Mirela Iordache

Compusă din 14 lucrări, galeria impresionează prin spațialitate dominată de negru, roșu, dar în același timp de liniște, a spus directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea: O expoziție care se face spațiu ca un tot întreg, ca o instalație.

Mirela Iordache s-a născut în 1978 și trăiește în București. A expus în peste 90 de expoziții personale, de grup și colective în România, Franța, Germania, Belgia și Japonia. Cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, artista acoperă o gamă largă de stiluri și tehnici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.