Atacurile asupra jurnaliștilor din Republica Moldova rămân frecvente, API

Atacurile asupra jurnaliștilor din Republica Moldova în continuare rămân frecvente. Fie că este vorba despre atacuri fizice și amenințări directe pentru viața, libertatea și sănătatea colaboratorilor mass-media, fie atacuri cibernetice, fie atacuri cu aplicarea unor mecanisme juridice sau economice. Constatările se conțin într-un studiu prezentat de către Asociația Presei Independente. În anul 2021 au fost fixate cel puțin 68 de atacuri asupra presei, însă autorii raportului consideră că numărul acestora este mult mai mare, pentru că nu toți jurnaliștii semnalează aceste cazuri, inclusiv pentru că le cred parte a activității profesionale.

Într-o conferință de presă la IPN, Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, a declarat că API lucrează la astfel de rapoarte deja de trei ani. În anul 2021, până în luna iulie când au avut loc alegeri parlamentare anticipate, au fost înregistrate destul de multe atacuri asupra presei din partea politicienilor.

„Jurnaliștii moldoveni au fost anul trecut frecvent expuși atacurilor hărțuirii online, iar împotriva unora dintre ei au fost pornite adevărate campanii de discreditare. Au avut loc în spațiul online și cu siguranță au fost dirijate din anumite puncte de comandă ale unor persoane sau grupuri politice sau nepolitice”, a notat Petru Macovei.

Potrivit lui, hărțuirea și atacurile cibernetice s-a intensificat în 2022, mai ales în contextul protestelor care au loc în țară de câteva luni. „Jurnaliștii sunt cei care relatează de la aceste proteste, iar unele reportaje nu sunt pe placul unor politicieni, organizatori ai acestor proteste. Personale din grupurile lor de susținere atacă jurnaliștii în online, fiind diseminate amenințări, inclusiv cu moartea”, a spus directorul API.

„Șapte cazuri au fost de atacuri fizice împotriva colaboratorilor mass-media în anul 2021. Patru din ele au fost comise înainte de alegerile parlamentare anticipate de către deputații Partidului Socialiștilor și de către angajații Serviciul de Protecție și Pază de Stat din acea perioadă”, a menționat Petru Macovei.

În 2021 a crescut numărul atacurilor asupra jurnaliștilor și redacțiilor prin mecanismele juridice și economice și această tendință se menține și în 2022. Cea mai frecventă metodă a fost urmărirea civilă a colaboratorilor media pentru pretinsa lezare a onoarei și demnității, dar și pentru pretinsa încălcare a vieții private.

Raportul a fost realizat în parteneriat cu Fundația internațională Justiție pentru Jurnaliști, cu sediul la Londra, Marea Britanie.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.