ASP a economisit 350 mln lei într-o licitație repetată pentru procurarea blanchetelor

Agenția Servicii Publice a reușit să obțină o economie de circa 350 de milioane de lei după ce a organizat o licitație repetată de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor. Câștigătoare a fost desemnată compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych”, controlată de Trezoreria Poloniei. Conducerea ASP anticipează o scădere a prețului la perfectarea pașapoartelor cu circa 200 de lei per unitate, transmite IPN.

Licitația inițiată în aprilie 2021 de fosta conducere a agenției a fost anulată în urma unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului, care a depistat mai multe nereguli legate de această achiziție.

Contractul de achiziționare semnat astăzi are o valabilitate de trei ani. Vor fi procurate circa trei milioane de blanchete: 1,5 milioane sunt blanchete de pașapoarte, 1 milion – blanchete de buletine de identitate, circa 500 de mii – blanchete de tip card ID1 (permise de conducere, certificate de înmatriculare).

„Achiziția repetată pe care am anunțat-o la începutul acestui an a inclus două loturi: lotul 1 prevedea achiziționarea de blanchete de acte de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare și lotul 2 prevedea achiziționarea de  echipamente și program specializat de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare. În rezultatul licitației, am obținut un preț total pentru ambele loturi de 150 719 369 lei, ceea ce este cu circa 350 mln de lei mai puțin decât prima achiziție, ce includea doar un singur lot de circa 2 milioane de blanchete. Astfel, astăzi putem anticipa o scădere a prețului pentru perfectarea pașapoartelor cu circa 200 de lei per pașaport”, a declarat în cadrul evenimentului directorul ASP, Mircea Eșanu.

La licitația pentru achiziționarea blanchetelor pentru documente au participat companii din nouă țări. Compania „Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych” SA, specializată în producerea hârtiilor de valoare, a oferit cel mai mic preț – 130,5 milioane de lei (fără TVA) pentru trei milioane de blanchete. Câștigătoare pe cel de-al doilea lot a fost desemnată compania franceză SELP, contractul cu care urmează a fi semnat săptămâna viitoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.