Asociații de veterani ai războiului de la Nistru cer demisia lui Nicu Popescu

Recenta declarație a ministrului de externe, Nicu Popescu, care a spus că războiul de la Nistru, din 1992, a fost un război civil, a determinat Asociația Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina să ceară demisia șefului diplomației moldovenești. Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Anatol Caraman, a precizat că tratatul de pace semnat la 21 iulie 1992, între Republica Moldova și Rusia, la Moscova, dovedește că a fost vorba de un război între două state, cu Rusia agresor.

„Consiliul de Administrație al Asociației Veteranilor de Război-1992 califică declarația domnului Popescu, ministru de externe, ca trădare de țară și solicită demisia de onoare”, a declarat Anatol Caraman.

Anatolie Bîzgu, președintele Mișcării Refugiaților din Transnistria,  a spus că declarațiile lui Nicu Popescu sunt revoltătoare. „Noi condamnăm acest fapt, considerăm că este o rușine națională ce se întâmplă și că suntem vânduți și trădați”, a declarat Anatolie Bîzgu.

Președintele Asociației „Justețea”, colonel în rezervă Alexandru Banari, s-a alăturat celor declarate de antevorbitori și, la rândul lui, a cerut demisia lui Nicu Popescu, precizând că acesta trebuie să prezinte scuze mamelor care și-au pierdut copiii în războiul de la Nistru.

Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că Nicu Popescu trebuie să plece din funcția de ministru de externe pentru că a ofensat combatanții războiului de la Nistru, a ofensat memoria colectivă. „Guvernarea trebuie să retragă acest ministru”, a spus Vasile Costiuc.

Nicolai Rozlovan, vicepreședintele Asociației Veteranilor „Frăția” din sectorul Buiucani, a spus că, prin declarațiile date, ministrul de externe a dat dovadă de iresponsabilitate. „Nu a fost o simplă gâlceavă între frați, a fost război, cu participarea Armatei a 14-a”, a spus Nicolai Rozlovan.

Aceeași opinie a avut-o și Sergiu Tataru, prim-vicepreședinte al Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina. Acesta a precizat că demisia de onoare a lui Nicu Popescu este necesară.

Prezent la conferință a fost și Vitalie Lisnic, prezentat ca jurnalist independent, care a avut luări de poziție critice vizavi de declarațiile lui Nicu Popescu.

În cadrul unei întrevederi care a avut loc la București, cu Teodor Meleșcanu, ministru de externe al României, șeful diplomației de la Chișinău a declarat că „Guvernul de la Chișinău are tot interesul să faciliteze, să ușureze viața concetățenilor noștri care, în virtutea unui război civil din 1992, trăiesc în regiunea transnistreană”.

  • Anatol Caraman, despre demisia ceruta lui NicuPopescu
  •     0
  • Anatolie Bizgu, despre declaratiile lui Nicu Popescu
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.