Asociația Grănicerilor: Monumentul de la Bălți nu are nicio conotație politică

Monumentul comemorativ, care urmează să fie edificat în Parcul Selecția din municipiul Bălți, nu are nicio conotație politică. Acesta urmează să fie instalat la inițiativa unor organizații apolitice pentru păstrarea, promovarea și consolidarea valorilor instituționale în rândul foștilor și actualilor angajați ai Serviciului Grăniceresc și Poliției de Frontieră. Declarația aparține președintelui Asociației Obștești „Asociația Grănicerilor” din Republica Moldova, Oleg Fedico.

Într-o conferință de presă la IPN, Oleg Fedico a menționat că reprezentanții Partidului Unității Naționale, prin declarațiile lor, încearcă să distorsioneze importanța și valoarea morală a inițiativei instalării monumentului comemorativ la Bălți. În opinia sa, este regretabil faptul că o formațiune politică încearcă să obțină dividende politice pe seama unei inițiative nobile de inaugurare a unui monument, care nu implică cheltuieli din banii publici. Acesta a îndemnat reprezentanții formațiunilor politice să se abțină de la speculații și interpretări. Or, potrivit lui, edificarea monumentului se face conform legii, iar conceptul urmează să fie aprobat de autoritățile responsabile.

Reprezentanții Asociației susțin că „acuzațiile nefondate aduse de către reprezentanții acestui partid politic sunt tentative de distorsionare a adevărului istoric, prin asocierea acestei inițiative cu trupele NKVD-iste”. Au fost lezate sentimentele și demnitatea a circa 50 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care, începând cu 1991, au îndeplinit serviciul militar în rândurile Serviciului Grăniceri și Poliției de Frontieră.

Președintele asociației obștești „Fraternitatea Cadeților”, Serghei Nazarenco, a declarat că organizația pe care o reprezintă susține inițiativă de a edifica monumentul. Potrivit lui, cei care încearcă să asocieze această inițiativă cu trupele NKVD-iste, probabil nici nu cunosc conotația acestui termen. „Abrevierea NKVD se descifrează: Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, care astăzi se numește Ministerul Afacerilor Interne, care exercită practic aceleași funcții. Pledând astăzi împotriva NKVD, dumneavoastră pledați împotriva structurilor noastre de forță, care stau la straja patriei noastre, într-o altă perioadă istorică”, a notat Serghei Nazarenco.

Secretarul Asociației, Valeri Astafiev, a menționat că cei care se împotrivesc monumentului nu au declarat decât faptul că prin acest monument se încearcă înrăutățirea relațiilor cu statele vecine. Însă acest lucru nu este adevărat și „Asociația Grănicerilor” este una apolitică, care menține relații cu colegii din alte state, inclusiv din România. Și în opinia sa, aceștia cu siguranță nu ar avea obiecții față de această inițiativă.

„Eu susțin inaugurarea acestui monument, pentru că istoria nu se poate termina sau nu poate fi dat uitării ceea ce a fost și să începem de astăzi, așa cum vor reprezentanții partidelor politice”, a declarat Mihai Carp, președintele Uniunii Veteranilor de Război, sectorul Centru. Potrivit lui, aceste monumente sunt construite pentru a păstra memoria, inclusiv pentru urmași, care trebuie să cunoască faptul că au fost astfel de persoane, care au stat la straja țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.