Asociația de profil cere investigarea acțiunilor procurorului în dosarul „Metalferos”

Ion Drăniceru, președintele Asociației Moldovenești de Reciclare și Colectare a Metalelor Feroase și Neferoase solicită, în numele Asociației, investigarea acțiunilor procurorului Vladislav Căruceru, în dosarul „Metalferos”, și numirea unui alt procuror pe caz – „unul necontrolat, independent și care dorește să facă dreptate și lumină în acest caz de rezonanță prin tragerea la răspundere penală a adevăraților bandiți”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Drăniceru, a specificat că dorește să fie numit un procuror ierarhic superior, care să verifice din punct de vedere al legalității acțiunile procurorului Căruceru. „Astăzi, când s-a schimbat conducerea țării și se vorbește despre o reformă a justiției, despre evaluarea procurorilor, judecătorilor, consider că primul sau unul din primii care urmează a fi evaluat, pe toate dosarele pe care acesta le are în gestiune, este procurorul Vladislav Căruceru”, a adăugat acesta.

Antreprenorul consideră că membrii Asociației sunt vizați pe nedrept în dosarul „Metalferos”. Potrivit lui, din 15 noiembrie, procurorul Căruceru a început să citeze repetat „așa numiții învinuiți” pe dosarul „Metalferos”, unde li se aduce la cunoștință ordonanța de modificare a învinuirii.

Din acea ordonanță reiese că Vladimir Plahotniuc, începând cu anul 2009 a format un grup criminal cu scopul de a însuși bani de la compania de stat „Metalferos”, instalând oamenii săi în funcții cheie. Tot din ordonanța procurorului Căruceru reiese că Vladimir Plahotniuc a organizat monopoluri economice, cu scopul îmbogățirii în proporții deosebit de mari.

Ion Drăniceru a adăugat că procurorul Căruceru susține că Vladimir Plahotniuc în 2009 a decis să fondeze organizații criminale și că acesta este creierul monopolurilor instaurate pe piața metalelor, chiar dacă monopolul în sine a fost instaurat printr-o hotărâre a Guvernului din 2002. „În acest grup criminal, Vladimir Plahotniuc îi invită pe să participe pe toți cei care sunt membri ai Asociației noastre”, spune el.

„Acești martori sunt circa 50 de oameni simpli, de la sat, la care unic soluție de a supraviețui și acaduna un ban este colectarea deșeurilor. Ei au primit citații de la organele de urmărire penală, au fost chemați pentru audieri și, dacă refuzau să se prezinte la audieri, li se spunea că vor fi aduși silit sau vor achita impozite pentru metalele livrate Asociației”, a declarat Ion Drăniceru.

Despre aceste abuzuri, el susține că a încercat să îl informeze pe procurorul general Alexandr Stoianoglo, actualmente suspendat,  prin scrisorile din 15 și 19 martie a anului curent, dar fără rezultat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.