Asistență pentru femeile cu activități economice agricole ca să sporească eficiența energetică

Femeile care practică activități economice agricole din 16 raioane pot obține asistență pentru realizarea soluțiilor de eficiență energetică și energie regenerabilă prin participarea la un concurs de proiecte deschis până pe 15 aprilie 2024. În total, 75 de proiecte de sporire a rezilienței energetice vor fi susținute de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Elveției și Japoniei, transmite IPN.

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va finanța prin intermediul PNUD 45 de propuneri de proiecte: 30 cu valoare de până la 6 mii de dolari americani, depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, și 15 în sumă de până la 18 mii de dolari, depuse de deținătoarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii.

Guvernul Japoniei va susține prin PNUD 30 de proiecte: 20 în valoare de până la 5 mii de dolari americani, depuse de producătoarele agricole casnice, și 10 în valoare de până la 10 mii de dolari, depuse de producătoarele agricole mici și mijlocii.

Suportul va fi oferit pentru activități precum instalarea panourilor fotovoltaice și a utilajelor pentru producerea biogazului, montarea pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, pentru diverse măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, dar și pentru alte acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii conduse de femei.

La concursul de proiecte sunt invitate să participe femeile, implicit antreprenoarele, care pot contribui cu minimum 20% din suma solicitată în propunerea de proiect.

Formularele, condițiile de participare și criteriile de evaluare pentru propunerile de proiect sunt disponibile pe pagina UNDP.

Suportul, în valoare totală de aproximativ 650 de mii de dolari, oferit în formă de echipamente și/sau servicii, vine să completeze efortul de consolidare a capacităților femeilor în domeniul practicilor agricole sustenabile și al eficienței energetice integrate. În perioada martie - aprilie 2024 sunt organizate 10 sesiuni de informare despre măsurile de eficiență energetică, activitățile prietenoase mediului și aplicarea acestora în agricultură pentru aproximativ 350 de persoane din 16 raioane.

În decembrie 2023, alte 30 de afaceri agricole conduse de femei au fost selectate în cadrul unui apel de propuneri și beneficiază de suport din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare pentru sporirea eficienței energetice a afacerilor lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.