Asiguratorii au achitat peste 12 milioane lei șoferilor care s-au înțeles amiabil după accident

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore a intrat în vigoare aproximativ acum un an. Aceasta poate fi aplicată pentru accidentele în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, prejudiciul nefiind mai mare de 10 mii de lei. Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în perioada 8 septembrie 2019- 20 mai 2020, asiguratorii au achitat despăgubiri de asigurare în mărime de peste 12,5 milioane de lei, în peste 2,2 mii de dosare.

Într-un răspuns pentru IPN, Comisia precizează că, potrivit informațiilor prezentate de companiile de asigurări, în perioada 8 septembrie 2019- 20 mai 2020, către asiguratori au fost înaintate 3 117 cereri de despăgubire în baza formularului. Dintre aceste, 1 471 cereri au fost înregistrate în perioada 8 septembrie - 31 decembrie 2019, iar 1 646 – în perioada 1 ianuarie - 20 mai 2020. În perioada prenotată, asiguratorii au refuzat achitarea despăgubirilor aferente pentru 142 de cereri de asigurare.

Potrivit CNPF, constatul amiabil duce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor în caz de accidente de cicrculație din care au rezultat doar pagube materiale nesemnificative și reprezintă o alternativă în soluționarea lor în condițiile legii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.