Artistul Ștefan Petrache este condus astăzi pe ultimul drum

Cei care l-au cunoscut pe interpretul de muzică ușoară, Ștefan Petrache, dar și cei care i-au apreciat creația, au venit astăzi la Palatul Național „Nicolae Sulac” pentru a-i aduce un ultim omagiu. De dimineață, la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde a fost adus aseară corpul neînsuflețit al interpretului, a avut loc un serviciu divin, iar ulterior sicriul a fost dus pentru câteva ore la Palatul Național, transmite IPN.

Interpretul de muzică ușoară Adrian Ursu se consideră fericit că Ștefan Petrache i-a încredințat și i-a permis să cânte melodia sa arhicunoscută „În August”, pe care doar el o cânta atât de frumos. „Nu demult am văzut un interviu în care a spus că artistul moare atunci când este uitat, nu atunci când îl ia bunul Dumnezeu. Eu vreau ca acest artist să nu fie uitat, să fie în continuare cântat și melodiile lui să reînvie, pentru că ele sunt nemuritoare”, a spus Adrian Ursu.

„Ștefan Petrache a fost ca majoritatea românilor un om de mare omenie și cu suflet mare. Făclia lui a ars pentru deșteptarea nației, a culturii naționale. A fost un om de care trebuie să fim demni și să-l pomenim”, a spus interpretul de muzică populară Ion Paulencu.

Iurie Moldovanu, locuitor al capitalei, spune că moartea lui Ștefan Petrache este o pierdere foarte mare pentru neamul nostru și pentru cultura noastră. „Toată creația lui este bazată pe cultura noastră moldovenească. Cântecele lui îți răscolesc sufletul, te întoarce cu fața spre oameni, ne fac mai buni, mai toleranți”, a spus Iurie Moldovanu.

„Ștefan Petrache pentru fiecare avea un cuvânt bun. Era simplu și era genial. Mie îmi pare rău că începem să vorbim despre un om când el deja nu mai este. Lucrul acesta este foarte trist. Întotdeauna așa a fost. Dar ar fi bine de schimbat lucrurile acestea”, a spus Steluța Mitriuc, șefa interimară a Direcției cultură a Primăriei municipiului Chișinău.

Către ora 13.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al interpretului va porni către Cimitirul Central din strada Armenească.

Ștefan Petrache, artist al poporului și cavaler al Ordinului Republicii, s-a stins din viață în seara zilei de 13 ianuarie. Interpretul de muzică ușoară s-a născut în satul Vânători din raionul Nisporeni. Pe data de 8 mai ar fi împlinit 71 de ani. A fost vocalist al formațiilor „Noroc”, „Orizont”, „Contemporanul” și „Plai”. Printre melodiile care l-au făcut celebru se numără „Eu vin”, „Adevăruri”, „Și dacă ramuri bat în geam”, „În august”, „Chemarea casei părintești” etc.

  • Ion Paulenco despre Stefan Petrache
  •     0
  • Adrian Ursu despre Stefan Petrache
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.