Arina Spătaru – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Arina Spătaru candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, pe care îl conduce din august 2023.

S-a născut pe 10 octombrie 1978 la Bălți. Este căsătorită și are trei copii. În 1993 a absolvit Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, iar în 1998 a absolvit Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți, Specialitatea modelarea și proiectarea articolelor vestimentare. Este licențiată în economie, absolvind Facultatea economie de la Institutul Nistrean de Economie și Drept, specialitatea contabilitate și audit. În 2018 a urmat un master în economie, specialitatea tehnologii industriale de la Facultatea de științe reale, economice și ale mediului, Universitatea de Stat Alecu Russo Bălți.

Între anii 2004-2011 a activat în calitate de întreprinzător (patentă), iar din anul 2011 până în februarie 2019, a activat în calitate de director al SRL „ARINA-S” cu activități în domeniul producției și designului vestimentar. Între timp, în anul 2015 se alătură Partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, fiind și președinta Organizației teritoriale Bălți a formațiunii. În 2018 a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, reușind să acumuleze 2 231 de voturi, ceea ce reprezenta puțin peste 6%.

A candidat și la alegerile parlamentare din februarie 2019, în circumscripția uninominală, însă nu a reușit să obțină numărul necesare pentru a câștiga mandatul de deputat. Totuși, a acces în parlament pe listele Blocului ACUM, format din PAS și PPDA. În septembrie 2021, fosta deputată a anunțat că părăsește Partidului Platforma DA. Pentru perioada 2021-2023 se declară activistă și persoană publică în municipiul Bălți. Anul curent, Arina Spătaru a anunțat că revine în politică, prezidând ALDE. Recent a anunțat că a avut rolul unui agent sub acoperire cu misiunea de a dejuca planul politicianului fugar Ilan Şor de a corupe alte partide.

Pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 declară salarii în mărime de 22 500 de lei de la SRL „Arina-S”, unde are calitatea de director comercial. A obținut venituri în mărime de 40 de mii de lei din darea în chirie a spațiilor. Deține mai multe terenuri, inclusiv intravilan, extravilan, pe care le-a obținut în proprietate pe parcursul anilor 2003-2021. Valoarea acestora nu este indicată în declarația de avere și interese. De asemenea, din 2005 mai are în proprietate un garaj de aproape 70 de metri pătrați și care ar valora circa 124 de mii de lei.

Începând cu anul 2005, candidata are în posesie o casă de locuit cu o suprafață de peste 196 de metri pătrați și care ar valora peste 580 de mii de lei. Mai deține un spațiu comercial cu o suprafață de 195 de metri pătrați, obținut în anul 2004 prin contract de donație, și valoarea căruia ar depăși 563 de mii de lei. Tot prin donație, în 2021 a obținut o casă de locuit cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, de aproape 346 de mii de lei. De asemenea, candida mai declară două automobile. Unul este fabricat în 2014 și obținut în 2021, iar valoarea declarată a acestuia este de 19 mii de euro. Al doilea automobil este fabricat în 2012 și obținut în 2022, valorând 6 mii de euro.

Printre prioritățile sale este stoparea construcțiilor abuzive pe spațiile verzi. În opinia sa, acest lucru poate fi realizat prin introducerea parcurilor în registrul bunurilor imobile. A mai promis deblocarea ambuteiajelor, reducerea tarifelor la apă, canalizare, transport, și servicii de salubritate, precum și evaluarea patrimoniului orașului etc.

Conform tragerilor la sorți, Arina Spătaru de la Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa va fi cu numărul 25 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.