Cum văd unii analiști unele tendințe sugerate de cele mai recente sondaje de opinie

Tendințele pe arena politică, pe care le demonstrează cele mai recente sondaje de opinie publică sunt de încredere. În plus, rezultatele sondajelor confirmă tendințele chestionărilor precedente. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime, transmite IPN.

Analistul Vitalii Andrievschii susține că are încredere mai mult în tendințele pe care le demonstrează aceste sondaje, dar consideră că cifrele s-ar putea schimba. Analistul spune că este uimit de creșterea Partidului „Șor” care, în opinia lui, crește pe loc gol pentru că promisiunile făcute de această formațiune nu sunt reale. Totuși, există o categorie de oameni care crede în ideea magazinelor sociale și își dorește să creadă într-o minune. Despre blocul electoral ACUM, Vitalii Andrievschii spune că cele două partide care îl formează au așteptat ca să se unească procentele de susținere pe care le aveau formațiunile aparte, însă odată cu aspectele pozitive, s-au unit și cele negative. Din acest motiv, ratingul blocului a scăzut.

Comentatorul Politic Vitali Catană consideră că sondajul IMAS arată că tendințele chestionărilor precedente se confirmă. „Pe de o parte, avem PSRM, care este oarecum în afara bătăliei politice care se dă între PDM și blocul de opoziție ACUM, și scade, dar foarte puțin. (...) În ceea ce privește cele două formațiuni care se află în această bătălie de pe scena publică, vedem, pe de o parte PDM care crește, fiind la guvernare, și blocul ACUM DA PAS care scade. E o tendință care se confirmă și corespunde sondajelor anterioare”, spune Vitali Catană. Potrivit lui, mai sunt două partide care sunt la limita pragului electoral – Partidul „Șor” și Partidul Comuniștilor, iar accederea lor în legislativ depinde de prestația în campania electorală.

Jurnalistul Constantin Olteanu consideră că această creștere a Partidului Democrat în sondaje este determinată de proiectele pe care le-a dezvoltat, dar și de faptul că în perioada când s-au făcut sondajele, formațiunea, prin membrii ei, a fost mult mai prezentă în fața cetățenilor. „PSRM aproape că stagnează sau aproape scade pentru că nu și-a schimbat formatul, lucru pe care l-au făcut unii în februarie, comparativ cu decembrie”, spune jurnalistul. Despre blocul ACUM DA PAS Constantin Olteanu spune că acesta, probabil, nu are creșterea pe care și-ar fi dorit-o și acest lucru s-ar datora faptului că până acum blocul era singura voce mai auzită împotriva guvernării, iar acum au apărut în mediul politic și alte voci care au diferite puncte de vedere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.