Ghid pentru gestionarea bazinelor râurilor mici și mijlocii

Principiile, regulile și metodele de gestionare a resurselor de apă la nivel local sunt descrise într-un Ghid pentru gestionarea bazinelor mici și mijlocii, prezentat de către Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”. Publicația descrie experiența internațională și națională, cele mai bune practici în gestionarea bazinelor mici – bazin hidrografic și apele de suprafață și subterane asociate lor.

Directorul executiv al Asociației „Eco-TIRAS”, Ilia Trombițki, a declarat într-o conferință de presă la IPN că acest ghid contribuie la o înțelegere mai bună a problemelor legate de resursele de apă, în special cu privire la gestionarea acestora la nivel local și, în primul rând, la nivelul bazinului râului mic sau mijlociu. Ghidul este destinat autorităților publice locale, utilizatorilor de apă, societății civile, viitoarelor comitete de bazine și sub-bazine.

Ilia Trombițki a menționat că ghidul conține patru secțiuni principale, iar prima este preponderent teoretică. Aceasta explică conceptul de „râu mic“, reflectă caracteristicile ciclului său hidrologic, impactul surselor de poluare și a altor influențe antropice asupra calității râurilor mici. A doua secțiune, și cea mai importantă, este dedicată instrucțiunilor și recomandărilor cu privire la formarea comitetelor sub-bazinale pentru râuri mici și mijlocii – asociații obștești, înregistrate sau neformale, care, la adoptarea Legii Republicii Moldova privind apa, devin structuri organizatorice importante pentru gestionarea apelor la nivel local.  A treia secțiune – reprezintă un scurt „ghid” pentru autoritățile publice locale, în care acestea se pot familiariza cu lista și conținutul atribuțiilor taxelor, care sunt stabilite de legistație pentru autoritățile publice locale pentru implicarea lor în gestionarea apelor de suprafață și subterane pe teritoriul de sub jurisdicția lor etc. Și ultima secțiune este dedicată experienței aplicării celor mai bune practici în domeniul gestionării resurselor de ape locale. Tot aici sunt arătate și exemple practice de îmbunătățire a resurselor locale de apă.

Prezent la conferință, profesorul Roman Corobov, doctor habilitat în domeniul problemelor schimbărilor climatice, a declarat că degradarea și transformarea antropogenă, adesea, transformând râurile mici în cursuri de apă simple, le face deosebit de sensibile la variabilitatea și schimbările climatice. Profesorul susține că dacă nu vor fi întreprinse măsuri, există riscul ca problemele deja existente să se amplifici și în primul rând este vorba despre cantitatea de apa redusă, dar și înrăutățirea calității apei. De asemenea, este vorba despre schimbări în caracteristicile fundamentale ale fluxului, care pot schimba drastic caracteristicile ecologice și hidrologice ale apei.

Ghidul a fost elaborat și publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în gestionarea apelor în republica Moldova la nivel local”, implementat de către ONG-ul Institutul de Problemele Mediului din Berlin, în parteneriat cu Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-TIRAS”.

Karl Stracke, reprezentantul Institutului de Problemele Mediului din Berlin, a menționat, în cadrul conferinței, că acest proiect se bazează pe experiența în cadrul unui proiect similar implementat în Germania. Potrivit lui, la modul practic, obiectivul proiectului este reducerea impactului negativ a factorului uman de-a lungului timp, care au generat schimbări negative. În Republica Moldova au venit experți germani care își împărtășesc cu reprezentanții autorităților publice locale experiența în soluționarea problemelor din domeniu, dar și planul de acțiuni care urmează să fie implementate pe parcursul următorilor șase ani.

În total au fost editate o mie de exemplare ale ghidului, dintre care jumătate în limba română și jumătate în limba rusă. Publicația este distribuită în toată țara și poate fi descărcată și din internet.

  • ilia trombitki despre ghid.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.