Instituțiile publice discriminează vorbitorii de rusă, declarație

Serghei Mișin, reprezentant al Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova, susține că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova sunt discriminați de către instanțele de judecată, instituțiile medicale și cele de învățământ. De asemenea, de către ministere și administrația publică din Chișinău. Într-o conferință de presă la IPN, Serghei Mișin, a spus că paginile web ale respectivelor instituții nu pot fi accesate în limba rusă și, chiar dacă unele pagini au și versiunea rusă, informația nu este actualizată cu anii.

Pe site-ul Parlamentului, varianta rusă lipsește, informația fiind prezentată doar în română, engleză și franceză. Serghei Mișin spune că astfel o treime din cetățenii Republicii Moldova sunt discriminați pe criteriul de limbă de Andrian Candu și majoritatea parlamentară.

Potrivit activistului, nu este respectată Legea privind accesul la informație și Legea pentru protecția minorităților naționale, unde este clar scris că statul garantează și este obligată să respecte drepturile minorităților naționale. „Dumneavoastră spuneți că noi trebuie să cunoaștem limba de stat, și noi suntem gata să învățăm, dar de Parlamentul și majoritatea parlamentară nu puteți crea condiții pentru ca noi să învățăm limba?”, a întrebat retoric Serghei Mișin.

Ilia Kisileov, reprezentantul Organizației Obștești „Zaria”, spune că s-a plâns de mai multe ori la Consiliului National pentru Combaterea Discriminării pe faptul că site-ul Ministerului Justiției, Primăriei Chișinău și Parlamentului nu au variantă rusă. Consiliul a constatat că este un act de discriminare, dar situația nu s-a schimbat: paginile de rusă fie lipsesc, fie nu sunt actualizate.

Mihail Ahremțev, președintele organizației Obștești „Zaria”, susține că politicienii care pretind a fi pro-europeni nu promovează valorile europene. Guvernarea nu face nimic pentru a proteja minoritățile etnice și pentru a apăra funcționarea limbilor pe teritoriul țării.

La sfârșitul lunii august, pentru apărarea limbilor moldovenești (!) și ruse pe teritoriul Republicii Moldova, Asociația Obștească „Za Russkii Iazîk”, a lansat o campanie de colectare a semnăturilor astfel ca limba moldovenească (!) să fie limbă de stat, iar limba rusă – limbă oficială de comunicare interetnică. Inițiatorii campaniei intenționează să colecteze până la 500 de mii de semnături timp de trei luni.

  • serghei misin despre discriminarera vorbitorilor de limba rusa.mp3
  •     0