Măsuri sporite la Anenii Noi în legătură cu pesta porcină africană

În imediata apropiere de focarul de pestă porcină de la Mereni, Anenii Noi, a fost majorat, de la unu la trei, numărul punctelor de control și filtre de dezinfectare a transportului. În regiune sunt trei complexe mari de porcine, protecția acestora fiind de primă importanță, se menționează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, citat de IPN.

Inspectorii ANSA sunt asistați de către colaboratorii Inspectoratului de Poliție. Împreună verifică piețele de comercializare a animalelor şi explică populației pericolul extinderii pestei porcine africane. Totodată, are loc inspectarea unităților cu risc sporit pentru a limita posibilitatea răspândirii virusului.

ANSA va suplini numărul de inspectori din alte subdiviziuni teritoriale și de medici veterinari de liberă practică, pentru buna desfășurare a controlului și combaterii focarului de peste porcină la nivel naţional. De asemenea, va organiza o întrunire cu producătorii și procesatorii de carne de porc, în cadrul căreia se vor aborda combaterea și profilaxia pestei porcine africane.

Premierul Pavel Filip a convocat vineri o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, la care a atenționat asupra pericolului care îl poate aduce maladia industriei de creștere a porcinelor din Republica Moldova.

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la sfârşitul săptămânii trecute într-o gospodărie din apropierea localității Mereni, raionul Anenii Noi. Proprietarul este din Mereni, iar gospodăria în care erau crescuți porcii se află la aproximativ 1,5 kilometru de localitate. 22 de porci din gospodărie au fost afectați de virus, dintre care șase au pierit în decurs de 24 de ore, iar ceilalți au fost nimiciți.