Unirea se va face cu sprijinul străzii și al oamenilor de cultură, opinie

Unirea Basarabiei cu România se va face doar cu sprijinul străzii. Totodată, în mijlocul entuziasmului popular pentru unire un rol aparte au oamenii de cultură. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directorul Institutului de Filologie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Vasile Bahnaru, susține că niciun partid politic din Moldova nu are drept prioritate în programul său cultura și identitatea națională. În opinia lui, cetățenii trebuie învățați începând de la grădiniță care este identitatea lor națională și ce limbă vorbesc. „Unirea Basarabiei cu România se va face doar cu sprijinul străzii. Strada este forța care impune parlamentarii să voteze un anumit document”, menționează Vasile Bahnaru.

Dramaturgul Dumitru Crudu susține că în ceea ce privește căutarea identității naționale, niciun entuziasm popular nu poate exista fără un nucleu cultural. „În centrul entuziasmului trebuie să punem cultura, oameni culți, oameni care fac anumite lucruri în cunoștință de cauză și vor lupta pentru o cauză până în pânzele albe”, afirmă scriitorul.

Secretarul de stat al Ministerului Românilor de Pretutindeni din România, Veaceslav Șaramet, a declarat că în ultimii ani sunt tot mai multe evenimente culturale la care participă locuitori de pe ambele maluri ale Prutului. În ceea ce privește centenarul Unirii, Veaceslav Șaramet a menționat că Ministerului Românilor de Pretutindeni a inițiat un memorandum prin care organizează campania „Centenar prin înfrățire”. „Este o campanie prin care, susținuți de Guvern, administrațiile publice locale, consiliile locale de pe cele două maluri ale Prutului să se înfrățească pe parcursul anului centenar astfel încât, pe lângă eforturile pe care le facem noi la Guvern, pe lângă cele ale instituțiilor culturale, mediului academic, să existe acel efort la nivel local”, a afirmat Veaceslav Șaramet.