Declarație comună a trei state pentru regândirea Parteneriatului Estic

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor solicita împreună Parlamentului European să promoveze o rezoluție prin care țările respective să obțină o susținere politică clară și o foaie de parcurs pentru aderarea la Uniunea Europeană. Viziunile și așteptările deputaților moldoveni, georgieni și ucraineni cu privire la viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană se conțin într-o declarație comună care vizează regândirea strategică a Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Documentul a fost adoptat duminică, 17 septembrie, de către parlamentari din cele trei țări, la finalul unei reuniuni privind viitorul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat în Cadennabia, Italia, în perioada 15-17 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, la discuții au participat și politicieni din Germania și SUA. Dezbaterile au vizat provocările și perspectivele Parteneriatului Estic în contextul Summitului de la Bruxelles din noiembrie anul curent.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat de vicepreședintele legislativului Iurie Leancă și de copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST, Marian Lupu.

Declarația adoptată reiterează necesitatea obținerii unei perspective europene în conformitate cu art. 49 al Tratatului Uniunii Europene, care stabilește că orice stat european care întrunește criteriile de aderare poate cere și deveni membru al Uniunii Europene. „Am agreat ca Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei să dezvolte o agendă și un plan de acțiuni comun pentru cooperare trilaterală”, a declarat vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău Iurie Leancă.

Declarația a fost expediată Parlamentului European.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.