Asociaţia Micului Business adresează o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip

Asociaţia Micului Business adresează o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip cu solicitarea să intervină pentru a abroga prevederile legale care interzic, din anul 2017, activitatea în bază de patentă.

Preşedintele asociaţiei, Eugen Roşcovanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că membrii asociaţiei cer asigurarea libertăţilor economice pentru micul business, îmbunătăţirea mediului de afaceri prin lichidarea corupţiei, respectarea principiilor democratice în reformele economice, demonopolizarea activităţilor din afacerile mici şi mari şi debirocratizarea instituţiilor cu misiune de reglementare.

Preşedintele Asociaţiei Micului Business a menţionat că autorităţile le propun micilor antreprenori să desfăşoare activitate independentă, fapt cu care deţinătorii de patente nu sunt de acord. „Am auzit de la Ministerul Finanţelor despre un proiect de lege care vine, cică, să înlocuiască modalitatea de practicare a micului comerţ în baza patentei. Documentul s-ar părea că vine să soluţioneze problema, dar mai tare o complică”, a spus preşedintele asociaţiei, precizând că acest mod de practicare a businessului – activitatea independentă, va impune, pe lângă înregistrarea la organul fiscal, şi notificarea autorităţii publice locale.

Proiectul prevede anularea taxelor locale pentru micii comercianţi care vor practica  activitate independentă şi acest lucru, spune Eugen Roşcovanu, poate genera conflicte de interese cu administraţia locală. „Este absurdă această modalitate de activitate independentă”, a declarat preşedintele ASM.

Potrivit lui, din 2015 comerţul interior cu ridicata şi cu amănuntul scade şi acesta cădere continuă şi în 2016, fapt care  afectează, în primul rând, micii comercianţi din ţară. „Este greu de acceptat modalitatea aceasta de interdicţie a guvernării atunci când se vede că economia ţării este într-o criză”, a spus Eugen Roşcovanu, referindu-se la anularea patentei de întreprinzător din 2017.

Preşedintele asociaţiei susţine că micii comercianţi organizează mitinguri de protest prin diferite localităţi din ţară cu revendicarea de a li se permite să lucreze legal, în bază de patentă, dar vocea lor nu este deocamdată auzită.  Protestele vor continua şi în luna septembrie. Următoarea acţiune va avea loc pe 7 septembrie, în oraşul Ştefan Vodă.

  • eugen roscovanu despre activitate independenta.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.