Aproape jumătate dintre persoanele cu dizabilități au votat la alegerile locale

Din cele 2333 de persoane cu dizabilități care au drept de vot din instituțiile de stat, la scrutinul local din 20 octombrie au votat 1123 de persoane. Concluzia, prezentată de avocații Alexandru Cebanaș și Valerian Mămăliga într-o conferință de presă la IPN, este inclusă într-un raport al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

„La Spitalul de psihiatrie Orhei, din cele 128 de persoane cu drept de vot nu au ajuns la urne 81 de persoane, iar la Spitalul de Psihiatrie Codru, din cele 32 de persoane cu drept de vot, două nu au votat”, a spus Alexandru Cebanaș.

De asemenea, potrivit raportului, la Centrul de plasament temporar al persoanelor cu dizabilități Bălți, din cele 456 de persoane aflate în centru 154 nu au reușit să voteze, iar la CPTPD Brînzeni nu au votat 115 persoane din cele 212 aflate în centru.

O situație similară este și la CPTPD Hâncești, unde nu au votat 175 de persoane din cele 183 aflate în instituție, iar la Bădiceni, din cele 385 de persoane cu drept de vot, 311 nu au ajuns la urne.

Valerian Mămăliga, care s-a aflat la Soroca în ziua alegerilor, a spus că la centrul pentru persoane cu dizabilități din localitate, din cele 309 persoane au votat doar 74. „În raionul Soroca există și case comunitare, și locuințe protejate, unde locuiesc 24 de persoane cu dizabilități. Din aceste persoane, 12 și-au exprimat dreptul la vot”, a spus Valerian Mămăliga.

Avocatul IDOM a spus că nu au existat manipulări, astfel încât persoanele cu dizabilități să voteze pentru un anume candidat. „Toate persoanele au votat de sine stătător. Urna mobilă a fost instalată la etajul 2, ceea ce a fost un impediment foarte mare pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Valerian Mămăliga.

Potrivit avocatului IDOM, la secțiile de vot nu există rampe pentru persoanele aflate în cărucioare cu rotile. „IDOM va formula recomandări pentru a ajuta instituția să asigure accesul tuturor persoanelor la vot”, a precizat Valerian Mămăliga.

Monitorizarea respectării drepturilor electorale în spitalele de psihiatrie și în centrele de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației Est-Europene.

  • Alexandru Cebanaș despre pesroanele cu dizabilitati de la Spitalul de psihiatrie Balti care au votat
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.