Apelul presei scrise către autoritățile statului

Consiliul de Administrare al Asociației Presei Independente își exprimă dezacordul față de modul cum au decurs și s-au încheiat negocierile dintre editorii de presă scrisă și administrația Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” privind contractul de distribuire a edițiilor periodice. Organizația solicită autorităților statului să intervină pentru a nu admite falimentarea unor redacții de presă scrisă din cauza condițiilor inacceptabile impuse de „Poșta Moldovei”, transmite IPN.

Într-un apel, API constată că și în acest an „Poșta Moldovei” a mimat negocierile cu redacțiile naționale și regionale, negociind contractele doar din perspectiva propriilor interese, în final fiind impuse condiții contractuale mai dezavantajoase pentru editori decât cele anterioare. API semnalează și anumite clauze contractuale abuzive, care nu contribuie la soluționarea celor mai importante probleme invocate de editorii presei scrise.

În particular, Asociația Presei Independente, a înaintat administrației „Poșta Moldovei” mai multe propuneri de modificare și completare a contractului privind distribuirea edițiilor periodice prin abonare și vânzarea cu amănuntul, câteva dintre aceste propuneri fiind de o importanță vitală pentru supraviețuirea economică a presei scrise: plata în avans a mijloacelor financiare care aparțin redacțiilor după abonare (cel puțin trimestrial) pe care urmează să o facă „Poșta Moldovei” către publicațiile periodice, excluderea taxării suplimentare a publicațiilor periodice (taxa pentru sortare, taxa pentru împachetare, taxa pentru includerea în catalog, accesul la informația despre abonați etc.). Spre regret, propunerile nu au fost luate în considerare. În situația creată, API intenționează să meargă în instanță pentru a fi anulate clauzele abuzive din contractele propuse spre semnare.

API cere Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Agenției Proprietății Publice și Consiliului Concurenței să intervină pentru a elimina condiţiile contractuale abuzive de distribuţie a ziarelor şi revistelor. Totodată, API face apel către toți editorii de presă scrisă să nu accepte condițiile impuse arbitrar de „Poşta Moldovei” și să semnaleze public neregulile din acest domeniu până nu vor fi luate în calcul interesele editorilor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.