Apel la Procuratura Generală de reevaluare a dosarelor pornite pe criterii politice

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) Chiril Moțpan a venit cu un apel către instituțiile de drept, în special către Procuratura Generală, să facă o reevaluare a tuturor dosarelor care au fost pornite pe criterii politice. Potrivit parlamentarului, marea parte a acestor dosare au fost pornite având la bază depoziții false, fie din interes politic. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moțpan, „existența dosarelor politice într-o democrație este inadmisibilă”. Deputatul spune că și PPPDA, ca și alte entități, s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani cu intimidări pe criterii politice ale susținătorilor. Există cel mult 50 de cazuri documentate în care activiștii PPPDA s-au ales cu dosare, inclusiv penale.

Tot astăzi, un grup de deputați PPPDA au înregistrat o inițiativă legislativă la Parlament privind adoptarea unei declarații de încetare a dosarelor politice „ale persoanelor persecutate de regimul oligarhic”. În declarație se cere reabilitarea publică a persoanelor care au fost sau sunt victime ale represiunilor pe criterii politice. De asemenea, se cere audierea în cel puțin 30 de zile de la adoptarea prezentei declarații a unui raport sinteză a procurorului general, în Parlament, pentru informarea deputaților despre starea dosarelor politice și a victimelor represiunilor politice. Dar și sancționarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în intentarea dosarelor la comandă. Deputații PPPDA au făcut apel către deputații din Parlament să voteze această inițiativă legislativă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.