Apel către procuratură să investigheze acțiunile unei bănci în raport cu PONA

Ion Dron, președintele Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” face apel către Procuratura Generală să investigheze acțiunile Victoriabank admise în raport cu formațiunea, care a solicitat deschiderea unui cont bancar. Potrivit lui, legea spune foarte clar că „orice deosebire, excludere, restricție sau preferință în drepturi și în libertăți a persoanei sau a unui grup de persoane, orice susținere a comportamentului discriminatoriu în sfera politică, economică, socială, culturală și în alte sfere ale vieții, bazată pe criteriu de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenență politică sau pe orice alt criteriu” – constituie infracțiune.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron a declarat că Partidul PONA participă la alegerile locale din 5 noiembrie în Consiliul municipal Chișinău, dar și la Grătiești, atât în cursa pentru primar, cât și pentru cea de consilier local. Pentru a putea face plăti pentru agitația electorală a solicitat de la bancă deschiderea unui cont bancar și eliberarea unui card. Deși legislația electorală prevede că acest lucru se face în termen de 3 zile lucrătoare, contul așa și nu a fost deschis și nici refuzul nu a fost comunicat în scris.

„Săptămâna curentă am mers în fiecare zi și chiar și de două ori pe zi la bancă. Au trecut 8 zile lucrătoare ca ieri să fiu anunțat că banca i-a refuzat partidului deschiderea contului bancar. Acest refuz a venit se pare așa ca un trăsnet din senin și pentru cei de la ghișeu, pentru că toată săptămâna cât am mers acolo ni se spunea că undă verde există, actele sunt în lucru și totul pare să fie normal. Același regulament al CEC prevede că băncile, în termen de 3 zile lucrătoare, trebuie să anunțe partidul sau persoana despre refuzul deschiderii contului. Acest refuz, până la ora la care are loc această conferință de presă, nu mi-a parvenit de la Victoriabank”, susține Ion Dron.

Potrivit lui, în Republica Moldova, băncile pot refuza deschiderea contului bancar în cazuri excepționale. Potrivit legislației electorale, aceste cazuri sunt când președintele partidului se află sub sancțiuni naționale sau internaționale. Un alt impediment este existența unor sentințe definitive privitor la președintele partidului sau membrii biroului politic al formațiunii pentru infracțiuni ce țin de corupție, spălare de bani, finanțarea terorismului etc.

„PONA are în componența sa 7 membri ai Biroului politic aleși pe 17 septembrie la congresul partidului. Noi am prezentat lista și buletinele membrilor biroului politic, dar absolut niciun membru nu are sentință și nu este indezirabil atât în spațiu european, cât și în spațiul asiatic. Întrebarea este: Din care motive banca refuză să deschidă cont și refuză să dea un răspuns în scris? Am avut undă verde toată săptămâna, așa ni s-a spus, ca pe ultima sută de metri cineva de acolo, din conducere, să decidă că nu trebuie de deschis cont bancar pentru Partidul PONA”, afirmă liderul Partidului PONA.

El crede că formațiunea este victima declarațiilor președintelui Ion Dron, care în repetate ori în spațiul public s-a întrebat retoric dacă e adevărat ceea ce a invocat fostul procuror general în conferința din 4 octombrie 2021, că Victoriabank ar avea tangențe cu furtul miliardului, atunci când un grup de investitori au procurat un pachet de acțiuni. Potrivit lui, este de reținut că după această conferință, procurorul general de atunci a fost arestat. „Ipoteza noastră este că Victoriabank, ca și motiv de răzbunare, pentru faptul că am încercat să punem întrebări în spațiul public în contextul acelei ieșiri a procurorului general, pentru acest curaj al meu, astăzi victimă este întregul grup al Partidului PONA. Altă explicație nu avem”, a declarat Ion Dron.

„Fac apel către Procuratura Generală pentru descinde la Victoriabank și a ridica actele ce țin de deschiderea contului pentru PONA, fiindcă noi suntem în prezența unei infracțiuni în derulare. Infracțiunea se numește „încălcarea egalității în drepturi a cetățenilor””, a mai spus Ion Dron.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.