Apel către președintele țării din partea a 300 de locatari din bd. Mircea cel Bătrân

Reprezentanții ACC 56/143 și ACC 55/347, în numele a peste 300 de locatari din bulevardul Mircea cel Bătrân, 13/2 și 13/1 din sectorul Ciocana, fac apel către președintele țării. Aceștia solicită examinarea disciplinară și evaluarea externă a mai multor judecători, pe care îi suspectează de acte de corupție, după ce au dat câștig de cauză unui agent economic care construiește imobile ilegal în preajma blocurilor în care locuiesc ei și le pune viața în pericol.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții celor două asociații de locatari au declarat că, „cu acte ilegale și contrare legii, însă cu hotărâri judecătorești care nu le-au examinat legalitatea de confirmare ca legale, compania imobiliară construiește în continuare chiar dacă în prezent nu deține o autorizație de construcție legală. Or, cea contestată în instanța de judecată este deja expirată”. Potrivit lor, nicio autoritate publică de stat nu are curajul să stopeze lucrările extrem de periculoase pentru securitatea cetățenilor, dar și pentru urbanistica sectorului Ciocana din Chișinău.

Olga Munteanu, președinte ACC 56/143, a declarat că, după ce au avut câștig de cauză în prima instanță, locatarii au sperat că și instanța de apel va examina minuțios dosarul și va constata încălcările admise, riscurile existente pentru locatari, însă nu a fost să fie. Potrivit ei, locatarii suspectează că unii judecători sunt mituiți să ia decizii în favoarea agenților economici.

Președinta asociației a menționat că pe 12 mai, cazul se va judecat la Curtea Supremă de Justiție, iar dacă prin acțiuni de mituire a judecătorilor, CSJ-ul va menține decizia Curții de Apel, cei peste 300 de locatari și agenți economici sunt gata să protesteze. Ba mai mult, ei sunt gata să ajungă și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și face dreptate.

Avocatul Artur Macovei a spus că, în calitate de apărător, solicită ca locatarilor să le fie asigurat un proces corect, să le fie expuse clar argumentele, bazate pe lege și pe circumstanțe. Or, potrivit lui, astăzi, reclamanții, câteva sute de proprietari de apartamente, nu beneficiază de un asemenea proces și acest fapt este unul regretabil. Avocatul cheamă la legalitate, ordine și respectarea drepturilor tuturor oamenilor, nu doar a companiilor de construcție.

Artur Macovei a declarat că locatarii au parcurs toate căile legale, însă s-au ciocnit de inacțiunea organelor responsabile. În aceste condiții, cetățeanul nu-și poate primi un remediu legal. Potrivit lui, toate organele de stat trebuie să reacționeze și să vină cu măsuri atunci când există o pretinsă ilegalitate. Ele trebuie să verifice și să vină cu un răspuns. Or, această inactivitatea trezește bănuiala locatarilor că ar exista scheme sau interese personale ale responsabililor.

Denis Dobrioglo, locatar din blocul situat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 13/2, a declarat că, de fapt, cazul lor nu este unicul și nici ultimul, în care oamenii sunt limitați în drepturi. În opinia sa, vor mai fi multe alte cazuri, dacă nu se va face ordine, iar în scurt timp Chișinăul se va transforma într-un Shanghai în care nu va mai fi clar nimic. Potrivit lui, nimeni nu dorește să poarte responsabilitate pentru un lucru sau altul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.