Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupția politică, opinie

Anularea „zilei tăcerii” la alegeri legalizează corupția politică la modul practic pentru că exponenții puterii vor merge nestingherit pe străzi și vor oferi cadouri, bani și vor spune că fac agitație electorală. De această părere este membrul Biroului politic permanent al PAS, Sergiu Litvinenco, transmite IPN.

„Până acum, în ziua alegerilor nu prea vedeai agitatori pe stradă. Dacă erau, ei se ascundeau. Acum, odată cu acest amendament, oamenii îmbrăcați în scurte cu trandafiri, cu sacoșe vor spune că sunt cadouri simbolice”, menționează Sergiu Litvinenco. În opinia lui, un astfel de proiect ar putea radicaliza societatea prin faptul că în ziua alegerilor vor apărea diferite conflicte.

Secretarul general al Secretarul general PPPDA, Chiril Moțpan, este de părere că nu s-au luat în calcul toate aspectele problemei. „Frică mi-e că în acea zi, această permisiune va antagoniza și mai mult societatea. Nu știu ce urmăresc guvernanții noștri, dar chiar să aibă și o inițiativă bună, deja nu mai sunt credibili”, susține Chiril Moțpan.

Analistul politic Corneliu Ciurea susține ideea „zilei tăcerii” în ziua alegerilor, chiar dacă este greu de asigurat. În opinia lui, prin anularea „zilei tăcerii”, legislatorul a vrut să scape de o problemă mai complicată și parțial a rezolvat-o. „Rețelele de socializare schimbă dinamica alegerilor și în aceste condiții s-a rezolvat puțin o problemă”, a menționat analistul.

Miercuri, 7 noiembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat inițiativa legislativă de a modifica un articol din Codul Electoral pentru a exclude „ziua tăcerii”, adică ziua dinaintea alegerilor, când este interzisă agitația electorală. Problema a apărut după ce instanțele de judecată au invalidat alegerile primarului general al mun. Chișinău pe motiv că liderul PPDA Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua când aceasta este interzisă de legislație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.