Anularea legilor adoptate în ultimii zece ani, printre prioritățile pretendenților la un loc în Parlament. Dezbateri IPN

 Legile și actele anti-populare adoptate pe parcursul ultimilor zece ani, precum legea amnistiei capitalului, sistemului electoral mixt și legea care transferă pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardului, trebuie anulate. Prioritar pentru politicieni în viitorul Parlament este și lupta cu corupția, dar și reformarea justiției. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții formațiunilor politice PCRM, PSRM și blocul electoral ACUM Platforma PAS și DA la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 101-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN miercuri, 30 ianuarie 2019.


Elena Bodnarecno, candidat din partea Partidului Comuniștilor, a spus că pe lângă revizuirea legislației și anularea legilor anti-populare, trebuie de urgență inițiate reforme care vor veni în susținerea cetățenilor. Asta va ajuta oamenii să se desprindă de sărăcie, iar în consecință să fie recreată clasa de mijloc. Această clasă a dispărut în ultimii ani, potrivit Elenei Bondarenco, iar acum în țară oamenii fie sunt foarte bogați, fie foarte săraci.

„PCRM a demonstrat nu o dată că poate să facă ordine în țară. Ordine în țară înseamnă disciplină și respectarea legii. Legile sunt scrise pentru a fi respectate, nu pentru a fi explicate la Curtea Constituțională de juriști, începând de la Mihai Ghimpu și terminând cu Serghei Sîrbu”, a comentat candidata PCRM. Elena Bodnarenco susține că viitoarea legislatură va trebui să coaguleze societatea, pentru că acum ca niciodată poporul Republicii Moldova este dispersat după principii naționale, de limbă, geopolitice și sociale, ceea ce are consecințe extrem de dramatice pentru țară.

Bogdan Țîrdea, candidat din partea Partidului Politic Partidul Socialiștilor, spune că, de cum partidul pe care-l reprezintă va intra în Parlament, va anula „legea miliardului” și va iniția trecerea la republică prezidențială cu dreptul pentru președinte de a numi procurorul general, directorul CNA și directorul SIS. De asemenea, PSRM va iniția așa numita „politica zero”, ceea ce ar însemna anularea tuturor deciziilor, planurilor și programelor care au fost aprobate până astăzi de Partidul Democrat. Socialistul a dat exemplul majorării vârstei de pensionare, optimizării școlilor, închiderii spitalelor.

„Dacă noi trecem la republică prezidențială, noi reușim să eliberăm statul din captivitate și să distrugem acele scheme oligarhice și acel fenomen al capturării statului care există astăzi”, este convins socialistul.

Alexandru Slusari, candidat din partea Blocului Electoral ACUM Platforma PAS și DA, a menționat că la baza priorităților blocului ACUM în Parlament stă reformarea din temelie a justiției și combaterea corupției mari. Potrivit lui, imediat după ce blocul ACUM va prelua guvernarea, va întreprinde măsuri de curățare profundă a organelor de justiție. Alte acțiuni țin de reforma Consiliului Superior al Magistraturii, crearea cu sprijinul partenerilor externi a unui departament național anticorupție și a Curții Speciale Anticorupție în care vor activa inclusiv procurori și judecători din alte țări.

Reformarea Curții Supreme de Justiție și consolidarea Autorității Naționale de Integritate sunt alte priorități ale Blocului. Potrivit lui Alexandru Slusari, publicarea raportului Kroll 2 și asigurarea investigării reale a furtului miliardului sunt și ele angajamentele asumate. Alături de acestea, se înscrie desecretizare informațiilor privind amnistia capitalului, anularea legii care prevede acordarea cetățeniei contra cost și aprobarea legii Magnitsky. „ACUM vrea să facă un sistem de justiție independent și un stat de drept unde legea va fi una pentru toți”, a spus Alexandru Slusari.

La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, concurent electoral cu nr.1 pe circumscripția națională, care nu a dat curs invitației chiar dacă un reprezentant oficial a confirmat recepționarea ei acum șase zile.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală.

Pentru dezbaterea de joi, 31 ianuarie au confirmat participarea reprezentanți ai listelor electorale ale Partidului Politic „Șor”, Partidului Politic Mișcarea Populară Antimafie, Partidului Politic „Partidul Nostru” și Partidului Național Liberal, începutul la ora 14.00.  (concurent electoral nr.8. pe circumscripția națională).

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.