Anul Nou Chinezesc a fost sărbătorit la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”

Anul Nou Chinezesc, cunoscut și ca Festivalul Primăverii, a fost sărbătorit la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Copii, tineri și părinții acestora au participat la mai multe ateliere de creație la care au făcut cunoștință cu unele tradiții chinezești. Cu ocazia sărbătorii, au fost vernisate și expoziții tematice, transmite IPN.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Yan Wenbin, a menționat că Anul Nou Chinezesc a fost marcat în Republica Moldova chiar și în timpul pandemiei, în format online, fără a întrerupe tradiția. „Festivalul Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, care anunță sosirea primăverii, asemenea Mărțișorului în Moldova, simbolizând fericirea și speranța. Sper ca activitățile de astăzi să-i apropie de China pe acești simpatici copii prezenți la eveniment, să înțeleagă China și să devină martori și continuatori ai prieteniei dintre țările noastre. Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova va sprijini și va promova, ca întotdeauna, diverse activități de schimb cultural și va juca un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce între cele două popoare”, a declarat diplomatul chinez.       

În 2022 Ambasada și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” au decis să înființeze în cadrul instituției un centru de schimb cultural între tineri. „Sunt foarte bucuros că acest centru poate juca un rol important, devenind o bază pentru schimburile de prietenie dintre tinerii din China și Moldova, oferind o platformă și o fereastră prin care copiii să se apropie de China și să învețe despre cultura orientală. Aici, în numele Ambasadei Chinei în Moldova, vă rog să-mi permiteți să aduc sincere mulțumiri Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” pentru contribuția sa la promovarea schimburilor culturale dintre cele două țări”, a menționat diplomatul chinez.

Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a spus că anul trecut Biblioteca a recepționat în jur de 100 de cărți din partea Chinei și asemenea donații parvin în fiecare an. Colecția include multe ghiduri, manuale pentru studierea limbii chineze, pentru diferite vârste. Este și literatura chineză tradusă în alte limbi. Cărțile sunt de folos pentru cei care studiază limba chineză. Cei care nu cunosc limba chineză, dar sunt interesați de această țară la fel au posibilitate să afle despre istoria și cultura chineză. „Avem multe școli unde se studiază limba chineză, interesul este unul sporit și biblioteca prin diverse mijloace și activități susține acest interes”, a remarcat directoarea bibliotecii.

„Cu Republica Populară Chineză, și în special cu Ambasada Republicii Populare Chineze aici, la Chișinău, avem o colaborare de foarte mulți ani. Sunt 17 ani deja de când sărbătorim Anul Nou Chinezesc în cadrul bibliotecii. La acest eveniment sunt învitați în special copiii, tinerii. Pentru copii este foarte important și ceea ce învață la școală despre China în cazul dat, dar și ceea ce pot ei descoperi prin colecțiile de carte pe care le avem noi aici donate integral de Ambasada Chinei, prin atelierele de creație sau ateliere de meșteșugărit, de hand made pe care le organizăm. Avem și o colecție de obiecte de artizanat donate de Ambasadă și iarăși sunt interesante pentru a vedea care este specificul acesta, al culturii chineze”, a mai spus Eugenia Bejan.

Sărbătoarea Primăverii la chinezi are o istorie de circa 4000 de ani. Activitățile desfășurate în această perioadă sunt menite să aducă noroc și prosperitate.

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.