Antony Blinken vizitează Republica Moldova în turneul său est-european

Astăzi, în ziua vizitei Secretarului de stat al SUA Antony Blinken la Chișinău, presa internațională citează briefingul principalului diplomat american pentru Europa de la Departamentul de Stat, Jim O'Brien, consacrat vizitei lui Antony Blinken în Europa de Est, relatează IPN.

New York Times și Reuters scriu că demnitarul american sosește miercuri în capitala Republicii Moldova, Chișinău, marcând prima oprire a unui scurt turneu în Europa, unde își propune să consolideze sprijinul occidental pentru Republica Moldova, ca țară afectată de războiul din Ucraina învecinată. După aceasta el se va afla la Praga, unde joi se va produce o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO, care se va concentra pe pregătirea summit-ului liderilor alianței din iulie la Washington.

Conturând situația internațională din regiune, sursa notează că deplasarea înaltului diplomat al SUA are loc în timp ce Ucraina încearcă să evite intensificarea atacurilor rusești în est, iar președintele rus Vladimir Putin avertizează că, dacă Kievului i se va permite folosirea armelor occidentale pentru a lovi teritoriul Rusiei, aceasta ar putea declanșa un conflict global.

La Chișinău, Blinken se va întâlni cu președintele Maia Sandu și cu alți înalți oficiali într-un moment în care oficialii americani atestă că țara se confruntă cu „operațiuni de interferență” rusești. Probabil, Statele Unite vor anunța un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a Moldovei, a spus O'Brien, fără a da detalii. În altă ordine de idei, O'Brien a menționat că Washingtonul nu a văzut o amenințare militară directă din partea Rusiei prin regiunea separatistă din Moldova.

Și presa europeană ține în vizor concentrarea atenției americane pe Europa de Est. Euractiv menționează că la Chișinău Blinken vine la o săptămână după ce Uniunea Europeană a semnat un pact de securitate și apărare cu Republica Moldova, inclusiv în domeniul securității cibernetice.

Sursa îl citează pe ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, care a numit vizita lui Blinken un „semnal puternic de sprijin politic și financiar” pentru țară. „În timp ce unii fac totul pentru a ne pune în dificultate, alții vin și ne ajută și ne întind această mână de ajutor prietenesc pentru a depăși aceste dificultăți pe care alții ni le creează, pentru care suntem extrem de recunoscători”, a spus el, făcând probabil aluzie la Rusia.

Menționând că Blinken a vizitat Chișinăul la câteva săptămâni după invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei, când unii au făcut predicții sumbre că Moscova va lovi și Moldova, sursa îl citează și pe Andrei Curararu, expert în securitate al WatchDog.md, că vizita lui Blinken din 2022 a venit într-un moment de „alerta extremă” și incertitudine.

Cât privește actuala prezență americană la Chișinău, acum ar putea fi puse bazele unui acord bilateral de securitate cu Statele Unite, de genul la care Moldova a ajuns cu Franța. „O vizită de acest nivel vorbește și despre faptul că Republica Moldova este din nou pe agenda SUA”, a spus expertul, citat de Euractiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.