ANRE: Scumpirea gazului natural comprimat trezește mai multe semne de întrebare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată cu îngrijorare că, începând cu 22 ianuarie, cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat esențial prețurile pentru gazul metan. Potrivit ANRE, conducerea SA „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz”, a încercat neinspirat să argumenteze majorarea. Au fost enumerați mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, transmite IPN.

„Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului, și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora”, se menționează într-un comunicat de presă al ANRE.

Agenția precizează că nu poate fi susținută nici argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului. Prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată pe 26 ianuarie și rămân neschimbate până în prezent.

Prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate de ANRE, atunci argumentarea creșterii prețului din 22 ianuarie trezește mai multe semne de întrebare.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.

În Republica Moldova activează cinci operatori ai stațiilor de gaze naturale comprimate pentru vehicul: „Transautogaz” SRL (12 stații); „Lukoil-Moldova” SRL (4 stații); „Saltica-Lux” (2 stații); „Oltavim” (o stație) și „Rompetrol-Moldova” (o stație).

Gazul metan s-a scumpit cu 25%, un litru de gaz comprimat ajungând să coste 17,60 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.