ANRE a citat Termoelectrica în instanță

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a citat în instanță întreprinderea „Termoelectrica” SA. Furnizorului i se cer explicații în procesul examinării faptei contravenționale inițiate ca urmare a petițiilor depuse de consumatori cu privire la sumele majorate indicate în facturile pentru energia termică pentru luna ianuarie 2020, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ANRE precizează a luat act de faptele reclamate, cât și de informațiile difuzate în sursele mass-media, inclusiv pe marginea petiției online semnate de 2630 de persoane.

ANRE a examinat datele privind temperatura agentului termic furnizat în rețeaua termică de către SA „Termoelectrica” și a verificat corectitudinea emiterii facturilor de către furnizor. Ca urmare, a constat că perioada de facturare pentru luna ianuarie 2020 a constituit în medie 32-36 de zile, fapt ce contravine prevederilor Regulamentului privind furnizarea energiei termice, care instituie obligația facturării lunare a consumului de energie termică.

În acest context ANRE, în calitate de agent constatator, a întocmit procesul-verbal cu privire la contravenție, care a fost contrasemnat de către reprezentanții SA „Termoelectrica” și transmis instanței de judecată pentru adoptarea deciziei și aplicarea amenzii prevăzute de Codul Contravențional.

Anterior SA „Termoelectrica” informa că, „Având în vedere faptul că, în luna ianuarie 2020 perioada de facturare a constituit în medie 32-36 zile de zile, iar în luna ianuarie 2019 perioada de facturare a fost de 29 de zile, calculul mediu raportat la 31 de zile calendaristice indică faptul că, de fapt, consumul de energie termică pentru luna ianuarie 2020 este mai mic în medie cu circa 12 %, față de perioada similară a anului trecut”. „Interpretarea eronată a perioadei de calcul apare în contextul în care consumatorii consideră că perioada de facturare ar coincide cu luna calendaristică, însă aceasta variază de la o lună la alta, de la un bloc locativ la altul. De facto, perioada de facturare este indicată în fiecare bon de plată, iar zilele de facturare sunt variabile în funcție de data în care sunt citite contoarele de evidență a consumului pentru energie termică”, menționa furnizorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.