ANI cere ridicarea mandatului de primar al orașului Ungheni. Reacția lui Alexandru Ambros

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cere ridicarea mandatului de primar al orașului Ungheni pentru admiterea încălcării regimului juridic al conflictelor de interese. O adresare în acest sens a fost trimisă la Oficiu Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, în data de 4 ianuarie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ANI menționează că, aflându-se în exercițiul funcției, primarul orașului Ungheni a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii, încălcând astfel dispozițiile legale de declarare și soluționare a conflictului de interese, prevăzute de legislația în vigoare.

Primarul a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză în instanța de fond și apel. ANI a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, iar în baza Deciziei Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiției actul ANI a rămas definitiv.

Primarul orașului Ungheni urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în lista publică a persoanelor cu interdicții. Totodată, ordinele de plată semnate de către primar vor fi declarate nule, precizează Autoritatea Națională de Integritate.

Actualizare /13:27/ Contactat de IPN, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a declarat că hotărârea luată de Curtea Supremă de Justiție a anulat cererea sa de contestare a actului ANI și nu se referă la revocarea sa din funcția de primar. „Eu am depus cerere de anulare a actului de constatare a ANI. Eu am depus cerere, am primit câștig de cauză în prima instanță, am primit câștig de cauză în a doua instanță (de apel) și este absolut inexplicabilă hotărârea Curții Supreme de Justiție, care a examinat cazul în lipsa părților, în lipsa mea și în lipsa avocaților, și a anulată hotărârea primei și celei de-a doua instanțe”, a remarcat Alexandru Ambros. Primarul consideră actul ANI ilegal pentru că folosește retroactiv legea.

Alexandru Ambros spune că revocarea mandatului de primar poate fi făcută doar printr-o hotărâre definitivă a instanței de judecată, iar acum o astfel de hotărâre nu există. Urmează actul de constatare a conflictului de interese să fie judecat. Potrivit lui, un primar este pus în funcție de către judecători după rezultatele alegerilor și este revocat din funcție, la fel, printr-o hotărâre judecătorească. ANI cere Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat să inițieze procedura de revocare din funcție prin depunerea unei cereri în instanța de judecată, pe care dânsul are dreptul să o atace.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.