Angela Ganninger: Investitorii germani nu regretă că au venit în Moldova

Investitorii germani nu regretă decizia de a veni în Republica Moldova și consideră că au făcut investiții bune, care au sens. . În video-interviul acordat Agenției de presă IPN, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, a declarat că investitorii germani întâmpină uneori probleme în găsirea forței de muncă calificate.

Potrivit diplomatei, investitorii germani se află deja de ceva timp în Republica Moldova, alții continuă să vină. „Săptămâna trecută am văzut cazul Kaufland, care a deschis câteva magazine. Există și sectorul productiv. Toate aceste companii s-au așezat în locații de liber schimb, datorită serviciilor funcționale, de exemplu, serviciile vamale rapide și corecte”, a spus Angela Ganninger. Ambasadoarea a vorbit și despre anumite cazuri particulare când investitorii germani s-au ciocnit de probleme generate de „justiția insuficientă”, dar speră ca acestea să rămână în trecut.

Diplomatul german a declarat că domeniile democrație, societate civilă, administrație publică, dar și dezvoltarea unei economii sustenabile fac parte din cele două direcții prioritare identificate de Germania și autoritățile din Moldova în care este nevoie de sprijinul german.

„Este vorba de a introduce proceduri mai bune, mai transparente, de a veni în sprijinul societății civile. Când vorbim de economie sustenabilă, este vorba de a îmbunătăți condițiile de bază pentru mediul de afaceri, pentru ca oamenii să atingă prosperitatea în țara lor, pentru că, din păcate, foarte mulți oameni din Moldova își părăsesc patria”, a spus Angela Ganninger.

Șefa misiunii diplomatice a menționat că Germania derulează și proiecte care vizează alimentarea cu apă potabilă în sudul Republicii Moldova, eficiența energetică a unor spitale și proiecte ce permit tinerilor să învețe o meserie. „Chiar dacă nu dezvoltăm proiecte sociale la modul direct în Republica Moldova, există foarte multe efecte la nivel social”, a spus Angela Ganninger.

Diplomatul german a menționat că scandalul bancar din 2014 a fost un moment de cotitură în reașezarea relațiilor cu beneficiarii proiectelor implementate de partea germană. „Ulterior, nimeni nu a mai lăsat aici banii fără un control strict. S-au înăsprit condițiile de donare și controalele. Datorăm contribuabililor noștri ca banii să fie folosiți în maniera pentru care au fost destinați”, a spus Angela Ganninger, care a precizat că este normal ca donatorii să aibă condiții mai aspre.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.