Andrian Cheptonar: Administrația transnistreană a devenit vocală pentru a-și merita banii de la Kremlin

Nu există informații care ar confirma pregătirea unor acțiuni belicoase în regiunea transnistreană, iar acest lucru a fost anunțat și de șeful spionajului militar ucrainean, Kiril Budanov. Declarația aparține deputatului PAS, Andrian Cheptonar, și a fost făcută în timpul emisiunii Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit reprezentantului guvernării, pretinsele autorități de la Tiraspol au devenit vocale după intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, care obligă agenții economici din regiune să achite taxe în bugetul de stat, însă aceste supărări nu pot genera o destabilizare a situației, notează IPN.

La inițiativa liderului separatist, Vadim Krasnoselski, pentru astăzi este programat așa-zisul Congres al deputaților de toate nivelurile din regiune. Potrivit agendei, în timpul Congresului vor fi abordate subiecte ce vizează situația politică și social-economică din regiune. Potrivit unor informații apărute în spațiul public, liderii separatiști ar pune la cale o solicitare către Moscova privind o eventuală acceptare a regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.


„Estimările autorităților Republicii Moldova, confirmate și de Kiril Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, sunt că nu avem informații despre pregătirea unor acțiuni belicoase din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol. Aproape 20 de ani un astfel de Congres nu a avut loc, și în acest context, el pare un eveniment extraordinar, dar eu nu aș fi atât de îngrijorat. Înțelegem că pretinsele autorități transnistrene sunt deranjate de faptul că au încasări mai mici la buget, pentru că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană plătesc taxe în bugetul de stat al Republicii Moldova, noi nu permitem tranzit de mărfuri spre raioanele din Est fără achitarea taxelor în bugetul de stat. Acest lucru a diminuat veniturile regiunii transnistrene și asta îi supără”, a spus deputatul PAS, Andrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Andrian Cheptonar spune că nu există motive de îngrijorare și că administrația de facto de la Tiraspol ar putea solicita Rusiei doar ajutor financiar.

„Ei vor cere finanțare de la Federația Rusă. De fapt, ei tot timpul stau cu mâna întinsă acolo și sunt asigurați financiar de Federația Rusă. Probabil, Rusia le-a pus condiționalități, să facă un pic de gălăgie, să fie vocali ca să le dea bani, ei acum încearcă să cânte ca să-și merite banii de la stăpânii de la Kremlin”, a mai spus deputatul PAS, Andrian Cheptonar.

Anterior, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că nu există informații care ar confirma o eventuală solicitare din partea Tiraspolului de acceptare a regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.