Andrian Candu vorbeşte la Moscova despre embargoul rus şi interesele producătorilor moldoveni

Embargoul impus la exportul de produse agricole şi alcoolice moldoveneşti în Rusia nu are nici o justificare economică sau legală. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul moldovean, Andrian Candu, ministrul Economiei, în cadrul unui interviu acordat la Moscova postului de televiziune MIR, transmite IPN.

„Din păcate, în ultimul timp, relaţiile bilaterale moldo-ruse au cunoscut o răceală. Trebuie să găsim noi căi de comunicare şi noi argumente, bazate pe cifre, care ne arată că limitarea exporturilor nu este justificată economic şi nu are o bază legală”, a spus Andrian Candu.

Vicepremierul a apreciat drept „exagerate” temerile părţii ruse legate de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Moldova joacă un rol nesemnificativ pe piaţa rusă şi nu deţine nici măcar un 1% din toate exporturile pe această piaţă. Moldova nici nu intră în top-30 cei mai mari exportatori în Rusia. Avem o evidenţă foarte clară în sistemul vamal, avem certificate de origine a mărfii, de aceea nu înţelegem de unde există temeri legate de re-export”, s-a întrebat ministrul PD.

Pe de altă parte, Andrian Candu a spus că orice problemă are şi efecte pozitive, precizând că embargoul rus la vinuri din 2006 a condus la diversificarea pieţelor şi sporirea calităţii vinurilor.

Ministrul Economiei a mai spus că, în prima jumătate a anului, s-a înregistrat o scădere cu 20% a exporturilor de fructe şi legume în Rusia. „În linii generale, însă, exporturile globale au crescut, în timp ce importurile scad. Soldul balanţei comerciale se îmbunătăţeşte, de aceea cred că prognoza de creştere economică de 3-3,5% este una realistă”, a mai spus Candu.

Vicepremierul moldovean a subliniat că Guvernul este preocupat de problema fermierilor moldoveni, de aceea, va comunica ferm, dar argumentat cu Federaţia Rusă. „Comunicarea în acest moment este foarte importantă”, a spus oficialul.

Ministrul Economiei a condus o delegaţie oficială la Moscova, la sfârşitul săptămânii trecute, având întrevederi cu înalţi oficiali ruşi, inclusiv cu vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.