Andrei Năstase nu va mai candida la alegerile prezidențiale, opinie

După înfrângerea din turul doi al alegerilor locale în municipiul Chișinău, unde candidatul socialist l-a învins pe candidatul blocului ACUM cu o diferență mai mare de 5%, Andrei Năstase, cel mai probabil, nu va mai candida la următoarele alegeri prezidențiale, așa cum se specula în spațiul public. Înfrângerea lui înseamnă un pas înapoi pe scena politică și scor mai mic pentru Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Boris Șapovalov consideră că Andrei Năstase va reveni la Ministerul de Interne pentru a-și continua mandatul acolo. Totodată, el consideră că Andrei Năstase, cel mai probabil, deja nu va mai candida la următoarele alegeri prezidențiale, așa cum se specula în spațiul public. Înfrângerea lui în cel de-al doilea tur al alegerilor locale din municipiul Chișinău constituie un pas înapoi pentru politician.

Comentatorul politic Victor Stepaniuc spune că își dorește ca alianța de guvernare să se păstreze pentru că țara are nevoie de această coaliție. „În general, țara are nevoie de stabilitate, de rezultate. Deja și cei de stânga, și cei de dreapta nu au nevoie de discuții geopolitice, trebuie să construiască, elementar, asemenea condiții în țară pentru ca noi să putem trăi. Dacă Ion Ceban este mai bun în această funcție, lasă să conducă, dar Guvernul trebuie să ofere rezultatele proprii”, a declarat comentatorul.  În opinia lui, Andrei Năstase trebuie să-și recunoască înfrângerea, să accepte și să se învețe să lucreze în comun.

Deputatul socialist Gaik Vartanean menționează că rezultatul obținut de Ion Ceban arată că chișinăuienii au obosit de negativism, de votul împotriva cuiva. În opinia lui, timp de un an situația s-a schimbat și oamenii s-au săturat de geopolitică, de sperietori. Politicianul spune că este evident că odată cu victoria obținută de Ion Ceban în Chișinău, socialiștii își întăresc pozițiile și că blocul ACUM trebuie să țină cont mai mult de părerea PSRM. „În ceea ce-l privește pe Andrei Năstase, din păcate, el nu a avut simț sau experiență politică pentru a-și reorienta poziția comparativ cu anul trecut. El până acum se află pe baricade, el până acum nu a înțeles că ajungând în funcția de ministru, el a devenit un funcționar simplu, el nu mai este opoziționist și el trebuie să reformeze de urgență ministerul”, a declarat Gaik Vartanean.

Potrivit socialistului, teoretic, consilierii PSRM și consilierii PAS pot forma o majoritate în CMC fără consilierii PPDA, însă acest lucru nu ar fi corect și s-ar răsfrânge asupra întregii coaliții de guvernare.

După scrutinul de ieri, 3 noiembrie, socialistul Ion Ceban a câștigat funcția de primar al municipiului Chișinău cu voturile a 52,39% de alegători. Andrei Năstase a pierdut cu 47,61% din sufragii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.