Andrei Donică solicită eliberarea deținuților „nevinovați sau care și-au înțeles greșeala”

Președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, primar al satului Condrița, municipiul Chișinău, Andrei Donică, îi solicită președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să inițieze procedura de eliberare din închisori, înainte de termen, a deținuților „nevinovați sau care și-au înțeles greșeala”, cu unele excepții. Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Donică a explicat că solicitarea vine în contextul eliberării condiționate, înainte de termen, a ex-premierului Vlad Filat.

„V-ați permis împreună, toți politicienii, să-l scoateți pe Vlad Filat din pușcărie cu cinci ani mai devreme, prin modalități, șmecherii, combinații. Vă rog să susțineți inițiativa pentru toți deținuții, în afară de ucigași, pedofili și cei care au vândut droguri”, a spus Andrei Donică.

Președintele Mișcării „Speranța-Надежда” este de părere că toți politicienii au făcut front comun pentru eliberarea lui Vlad Filat. Andrei Donică a mai spus că fostul premier ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa la Penitenciarul din Lipcani, unde să fie implicat în procese de muncă, dar special a fost ținut la Chișinău, ca să poată invoca detenție în condiții inumane și să iasă mai repede din închisoare.

Potrivit lui Andrei Donică, fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a fost primul care a făcut ca Vlad Filat să fie eliberat mai devreme, atunci când judecătorul i-a dictat nouă ani de închisoare, în loc de 19 ani, cum cerea procurorul. Și Blocul ACUM și-a adus contribuția la eliberarea fostului premier, prin comisia din penitenciar care i-a examinat demersul de eliberare înainte de termen și luat decizia în o singură zi, deși regulamentar sunt prevăzute cinci zile, spune Andrei Donică.

La un alt subiect, Andrei Donică a apreciat drept acțiune de PR recenta inițiativă legislativă a Fracțiunii ACUM, Platforma DA, care a propus instituirea unui moratoriu pe „legea miliardului”. Andrei Donică susține că a avut, în luna iulie, discuții cu deputatul PPPDA, Alexandru Slusari, care i-ar fi spus că „legea miliardului” nu poate fi anulată deoarece Fondul Monetar Internațional nu ar permite acest lucru. Andrei Donică spune că sunt de neînțeles acțiunile celor din PPPDA, „deoarece zic una și fac alta”. „Au promis în campania electorală că vor anula miliardele puse pe seama cetățenilor, ulterior au spus că nu pot face nimic deoarece FMI decide, iar acum propun moratoriu”, a remarcat Donică

  • Andrei Donica adresare catre presedinte
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.