Andrei Donică cere amânarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului

Președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică, cere amânarea alegerilor locale pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău pe motiv că a fost defavorizat din punct de vedere electoral, fiindu-i puse intenționat o mulțime de piedici ca să nu participe la dezbateri și să nu fie mediatizate evenimentele pe care le-a organizat.

Într-o conferință de presă la IPN, Andrei Donică a amintit despre faptul că dosarul său de înregistrare în cursa pentru șefia capitalei a fost respins de către Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău. Însă, instanțele de judecată de toate nivelurile i-au dat dreptate. Dar toate aceste etape au durat. Abia acum câteva zile a fost inclus în buletinul de vot în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău.

Aceasta deși, potrivit lui, deja decizia primei instanțe a fost executorie. Dar organul electoral s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău. Instanța de apel a menținut decizia instanței de fond, dar oricum Consiliul a mers și la Curtea Supremă de Justiție. „Special, ca eu să nu pot în mod normal activa și promova ideile ca și restul candidaților. Eu real am fost defavorizat față de toți concurenții electorali. Pentru asta și cer să fie amânate aceste alegeri și să-mi fie acordate drepturile mele legale”, a declarat candidatul.

Andrei Donică este de părere că sunt persoane concrete care au avut interes ca el să nu fie înregistrat în cursă. „Eu practic am pierdut toată campania, fiind nevoit să umblu prin judecăți, să scriu cereri și referințe. Am primit actul că sunt înregistrat oficial abia pe 30 octombrie. Vă dați seama? Or, potrivit Codului Electoral, concurentul electoral are dreptul să înceapă campania doar după ce este înregistrat. Rezultă că eu am putut să încep campania de pe 31 octombrie, pe 1, 2, 3 noiembrie. Sunt 4 zile, pentru că sâmbătă și duminică nu se poate de făcut nimic. Adică eu am fost stopat totalmente, din toate punctele de vedere”, afirmă liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda.

Potrivit lui, oamenii nici până acum nu cunosc că sunt 28 de candidați, cred că sunt doar 27 doar. Și acum, în opinia sa, alegătorii nu vor mai observa schimbarea. „Rezultă că mi-au rămas doar patru zile și sunt defavorizat. Este o încălcare foarte gravă și e clar că alegerile nu vor fi așa cum trebuie să fie. Și e clar că și rezultatele vor fi altele”, a menționat Andrei Donică.  Candidatul a insistat că toate instanțele de judecată au demonstrat că organul electoral nu a avut dreptate. În urma acestui fapt vor urma și alte adresări în instanță, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde își va cere dreptate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.