Andrei Covali: Pentru primar și consiliul local, primordial trebuie să fie interesul cetățeanului

Interesul cetățeanului trebuie să fie pus în capul mesei atunci când se creează o colaborare la nivel local dintre primar și consiliu. Este opinia exprimată de către primarul satului Nimoreni, președintele Asociației Primarilor din raionul Ialoveni, Andrei Covali în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.

Andrei Covali spune că acele coaliții de conjunctură în cadrul consiliilor nu se creează foarte ușor, mai ales că fiecare consilier ajuns în funcție trebuie să țină cont și de promisiunile electorale făcute și să le îndeplinească în fața cetățenilor care l-au ales. „Să nu uităm că în fiecare consiliu local sunt mai mulți reprezentanți ai diferitor formațiuni politice. Fiecare dintre ei sau fiecare partid politic a avut un plan de acțiuni bine determinat și a mers cu el în campanie. Vrem noi sau nu vrem, fiecare dintre ei a avut și un număr de alegători la care le-a dovedit încrederea și, respectiv, dânșii, fiind în consiliu, vor încerca să își îndeplinească acele acțiuni ”, a declarat Andrei Covali.

Primarul admite că uneori alianțele la nivel local sunt influențate de viziunile politice comune ale reprezentanților diferitor partide și acesta nu este un lucru rău, dacă oamenii își consolidează eforturile spre binele localității. În acest sens, spune Andrei Covali, fiecare consilier în relația dintre consilieri și în cea cu primarul trebuie să se bazeze pe ce spune legea.

„Primarul este persoana reprezentativă și persoana executivă. Respectiv, consiliul local este cel deliberativ și decizional. De multe ori, da, sunt dezbateri pe orice proiect de decizie, în special când se ajunge la finanțe și încercăm cumva să îi împăcăm pe toți. Dar, cum s-a menționat, pentru primar, pentru consiliul local, primordial sunt interesele cetățeanului de rând. De asta este consiliul, chiar dacă în unele consilii deja sunt formate și deja sunt unele coaliții pe interior”, spune Andrei Covali.

El menționează că în localitatea Nimoreni, acolo unde este ales primarul și unde în consiliu au acces multe formațiuni politice, deja s-a creat o coaliție majoritară „printr-o declarație a schimbării”. Astfel, spune Andrei Covali, acum nu are o majoritate în consiliu care să reprezinte și formațiunea politică din care face parte el, dar asta nu înseamnă că nu ar exista căi pentru o colaborare bună dintre primar și consilieri.

„Nu am un consiliu majoritar. Și până la urmă credem că nu va fi prea ușor, dar oricum în prim plan se vor aduce acele proiecte care să fie susținute de o majoritate din consiliu, pentru dezvoltarea localității,  pentru interesele cetățeanului”, a mai spus Andrei Covali.

Președintele Asociației Primarilor din raionul Ialoveni crede că actualmente factorul politic încă este unul determinat în consiliile raionale și în următoarea perioadă vom putea urmări cum vor evolua lucrurile în cadrul acestora. Dacă se vor forma coaliții pro-europene, atunci există șanse că proiectele demarate, cu suportul partenerilor externi vor continua și astfel localitățile Republicii Moldova vor putea crește ca nivel de trai, ca infrastructură, iar primarilor și consilierilor nu le rămâne decât să pună umărul la acest proces și să nu-l saboteze.

Dezbaterea publică cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE