Anatol Țăranu: PDM a oferit posibilitatea creării unui Guvern totalmente fidel lui Igor Dodon

Decizia Partidului Democrat de a se retrage după alegerile prezidențiale din coaliția de guvernare a oferit posibilitatea lui Igor Dodon de a crea un guvern ca, în cazul în care Maia Sandu va deveni președinte, să nu se ciocnească cu un guvern șovăielnic, dar cu unul care va fi totalmente fidel lui Igor Dodon. Pe de altă parte, orice mișcare politică are și reversul său. Din momentul părăsirii de către PDM a coaliției de guvernare, Igor Dodon a rămas singur pe scena politică, confirmând izolarea sa și pe interior. Opinia a fost exprimată de analistul politic Anatol Țăranu, la dezbaterea publică „Spre Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Anatol Țăranu, întrebarea este „ce i-a făcut pe democrați să ia această decizie?” Potrivit lui, unii vorbesc că Partidul Democrat se pregătește să ocupe poziția cea mai avantajoasă în perspectiva viitoarelor târguri referitor la majoritatea parlamentară. Această poziție constă în necesitatea de a se îndrepta într-o parte sau în alta, deoarece rămânând lângă Igor Dodon, PDM nu avea această posibilitate. De aceea pleacă de la guvernare pentru ca în momentul potrivit „să sară în barca lui Maia Sandu”. Cât privește Partidului Politic „Șor”, spune analistul, chiar dacă ar exista o înțelegere cu Igor Dodon, trebuie de înțeles că Partidsul „Șor” este destul de vulnerabil din punct de vedere juridic și el ar putea dispărea foarte ușor, dacă în raport cu liderul acestuia va fi aplicată toată puterea juridică.

Anatol Țăranu susține că electoratul lui Renato Usatîi ar putea să fie divizat în trei categorii în turul doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, o parte ar putea vota „împotriva lui Igor Dodon”, altfel spus, pentru Maia Sandu, o parte cu candidatul Igor Dodon, iar cea de-a treia categorie ar putea să nu meargă la votare. Alegătorii respectivi vor vota după două criterii, unul reprezentând preferințele politice. O parte din electoratul lui Renato Usatîi sunt de orientare pro-moscovită și ei vor fi puiși într-o situație foarte complicată, deoarece există un mesaj clar din partea celui pentru care au votat în primul tur care a spus clar „votați contra Dodon”. Ei pot să decidă să facă fie ceea ce au făcut în primul tur, fie să voteze pro-Moscova, fie pentru Maia Sandu, un candidat care mai puțin se asociază cu viziunea pro-Moscova. Analistul politic crede că aici se va produce o divizare, dar nu e gata să spună care vor fi proporțiile acestei divizări. În opinia sa, va exista și direcția a treia, reprezentată prin persoanele care nu vor merge la vot.

Al doilea criteriu reprezintă electoratul lui Renato Usatîi cu caracter „anti-sistem”, care se bazează în exclusivitate pe faptul că „corupția este principalul rău în Republica Moldova”. Această parte a electoratului cel mai probabil va vota pentru Maia Sandu.

Anatol Țăranu susține că fenomenul „Șor” în politica moldovenească este unul foarte interesant și își are baza electorală Orheiul. Acest electorat răspunde la niște mesaje populiste. Altceva este cum va reuși Igor Dodon să atragă acest electorat de partea sa, da și care va fi mesajul foarte precis pe care-l va transmite Ilan Șor și echipa lui, electoratului, pentru cine să voteze. Potrivit lui, există o presupunere care se bazează pe multe date, că deja există o înțelegere între Igor Dodon și Ilan Șor, iar asta vorbește despre o probabilitate mare că Partidul „Șor” va încerca să canalizeze efortul electoral al acelui segment către Dodon. „6% acumulate de Violeta Ivanov trage greu la cântar în condițiile în care scorul între doi candidați nu este atât de mare în turul întâi”, a spus Anatol Țăranu.

Relațiile personale dintre Maia Sandu și Andrei Năstase, care sunt extrem de complicate chiar dacă la suprafață se păstrează o atmosferă de bun ton, arată unde vor merge voturile celui din urmă. În opinia lui Anatol Țăranu, electoratul PLDM-ului a fost cumva afectat de escapadele Maiei Sandu asupra actualului lider Vlad Filat, lucru care va avea influențe asupra votului final acestui electorat: „Din această parte practic nimic nu va merge către Igor Dodon, ci către Maia Sandu. Pericolul este în absenteism. Cei nemulțumiți de Maia Sandu vor rămâne acasă și Maia Sandu va avea de pierdut”.

„Foarte mult depinde de unioniști, electorat care a încercat a fi reprezentat de Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, dar care reprezentare a eșuat. Problema e că toate sondajele credibile arată că electoratul unionist depășește 30%, dar acest lucru nu se reflectă la nivelul reprezentării politice. Acest segment electoral nu este bază electorală pentru Igor Dodon, dar pentru Maia Sandu. Dacă întreg rezervorul unionist va fi activat, Maia Sandu câștigă alegerile fără probleme, dar dacă a fost deja activat în turului întâi, lucrurile nu sunt atât de certe”, este de părere Anatol Țăranu.

Dezbaterea „Spre Cine și spre Ce migrează alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi?”, este ediția a 7-a din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.