Ambasadorul Şevcenko spune în ce condiții granița Ucrainei cu Moldova s-ar putea închide pe toată lungimea ei

„Dacă la putere vin forțele pro-ruse, vom închide granițele cu Republica Moldova”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, aflat pe final de mandat, la un post local TV, preluat de presă rusă și românească, inclusiv de știripesurse.ro.

Conform diplomatului, Ucraina va închide granița cu Republica Moldova, care se întinde pe o lungime de 1222 de kilometri, dacă la putere în Moldova vor ajunge forțe care se pronunţă pentru fortificarea relațiilor cu Federația Rusă, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Şevcenko.

„Dacă  la putere ajunge un guvern care pledează pentru un parteneriat strategic cu Rusia, iar Rusia se întoarce în Republica Moldova, un pas firesc din partea Ucrainei ar fi consolidarea securității granițelor pe toată lungimea lor”, a spus diplomatul ucrainean.

Șevcenko a amintit că statul ucrainean a închis granița pe segmentul transnistrean (care este în afara controlului autorităților constituționale ale Republicii Moldova) încă din 2022 și ar putea închide noi secțiuni ale graniței dacă va fi necesar în viitor.

Ambasadorul consideră că un prim pas către securitate ar putea fi închiderea granițelor pentru mărfuri și oameni. Potrivit declarațiilor sale, toate problemele încep cu circulaţia oamenilor, deoarece sabotorii și lansatorii de bombe aeriene și lovituri cu rachete pot trece granița.

În Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi va avea loc un referendum pentru introducerea vectorului de integrare europeană în Constituție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.