Ambasadorul rus la MAE: Ne-am exprimat protestul

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat la ieșirea din Ministerul Afacerilor Externe, unde a fost convocat astăzi, că dreptul la vot este un drept fundamental al tuturor cetățenilor, acest lucru este stipulat în Constituție și în alte acte normative. Diplomatul și-a exprimat nemulțumirea și protestul față de situația creată în legătură cu numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în Moldova pentru alegerile prezidențiale din Rusia, transmite IPN.

Oleg Vasnețov le-a declarat jurnaliștilor că sarcina oricărei reprezentanțe diplomatice este de a contribui la apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor statului pe care îl reprezintă. Numărul total al cetățenilor ruși care se află în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, ajunge la o pătrime de milion. Și la organul electoral al Rusiei, și la  Ambasada Federației Rusiei în Republica Moldova au parvenit solicitări de la cetățenii ruși să le fie asigurat dreptul la vot.

Ambasadorul a mai spus că autoritățile de la Chișinău au permis deschiderea unei secții de votare în cadrul Ambasadei. În înțelegere cu administrația de la Tiraspol, s-a decis să mai fie deschise câteva secții, dar numărul nu atât de mare ca în anii precedenți. De exemplu, în anii 2020-2021, în Moldova au fost deschise 30 de secții, dintre care 27 – în stânga Nistrului.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că ambasadorului Oleg  Vasnețov i-a fost exprimat protestul în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE. „Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Și premierul Dorin Recean a avut o reacție. „Statul Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectat și, corespunzător, aceasta înseamnă respect față de cetățenii Republicii Moldova”, a declarat premierul pentru presă.

În conformitate cu decizia Ambasadei Federației Ruse în Moldova, duminică, 17 martie, în regiunea transnistreană se va putea vota la prezidențiale din Rusia. Secțiile de votare vor activa la Tiraspol, Bender, Râbnița și Grigoriopol, precizează presa din regiune.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.