Ambasada României: Facem apel la toate partidele să acționeze cu responsabilitate

România urmărește cu deosebită atenție și îngrijorare evenimentele în curs din Republica Moldova și își manifestă susținerea pentru eforturile președintelui ales în vederea reinstaurării legalității în procesul de guvernare, în conformitate cu agenda validată prin votul acordat la 15 noiembrie, de către cetățenii Republicii Moldova. Totodată, partea română face apel la toate partidele politice să acționeze cu responsabilitate și să acorde prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei României, se spune că România condamnă ,,modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma ,,Pentru Moldova’’, care include Partidul Șor, ignorând flagrant votul masiv exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020”.

România consideră că rapiditatea cu care au fost adoptate în Parlamentul de la Chișinău modificări de o amploare semnificativă și cu un impact major asupra funcționării instituțiilor statului, fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare, afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic din Republica Moldova.

Modul în care au acționat forțele politice menționate, în opinia României, este cu atât mai grav cu cât, în mod clar, scopul direct urmărit a fost limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale, pe care candidatul susținut de PSRM a pierdut-o în mod categoric și democratic la alegerile prezidențiale.

PSRM, „Pentru Moldova”, inclusiv deputați ai Partidului Șor, au votat, pe 3 decembrie, într-o atmosferă de haos și dezordine, mai multe proiecte de legi, printre care legea bugetului, politica bugetar-fiscală pentru 2021, dar și trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.