Alexei Rogov: La anticipate, entuziasmul de la prezidențiale din diasporă se va menține

Dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, entuziasmul de la alegerile prezidențiale din diasporă se va menține. De această părere este Alexei Rogov, un moldovean stabilit de 20 de ani în Montreal, Canada. „Da, eu cred că Maia Sandu are credibilitate, entuziasmul încă rămâne, pentru că oamenii așteaptă schimbări. Indiferent de faptul că noi suntem aici de ani de zile, noi nu suntem rupți de țară, noi suntem cetățeni ai Republicii Moldova”, a spus el într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Alexei Rogov spune că urmărește cu atenție evenimentele din Republica Moldova și că celor din diaspora le pasă de imaginea țării. El își dorește să existe acasă condiții de trai cât mai apropiate de cele din Occident și amintește că la ultimele alegeri prezidențiale Moldova a trezit entuziasm în rândul moldovenilor stabiliți peste hotare. Dânsul a adăugat că cetățenii din străinătate au mers la alegeri la sute de kilometri, ca să înceapă să facă schimbări în Moldova. „Trebuie schimbat legislativul, să aducă lumină. Noi, aici, suntem bucuroși că se întâmplă procesele date și noi le vom sprijini”. Schimbările pe care le așteaptă cetățenii se referă la justiție, claritatea bazei legislative, dar și democratizare.

Alexei Rogov mai spune că, dacă nu ar fi existat transferurile bănești din străinătate către cei rămași acasă, Republica Moldova era să fie mult mai săracă, deoarece sistemul financiar din Moldova e construit pe banii trimiși. „Atâta că pe noi ne taxează dublu. Prima dată – la cursul discriminatoriu care există la noi în țară, pentru că prețurile sunt mai mari decât în Canada la multe lucruri, asta înseamnă cursul discriminatoriu. Al doilea e TVA-ul. Fiecare dolar care e trimis acolo e taxat. Un miliard și jumătate în fiecare an se trimite numai de la noi. Asta numai prin bănci”, a adăugat el.

În opinia lui Alexei Rogov, în ultimii 20-25 de ani politica referitor la cetățenii care au plecat peste hotare a fost populistă. Toate mecanismele statului s-au creat doar pentru a face un sistem de amorțire, ca cetățenii moldoveni din străinătate să vină la alegeri, să trimită cât mai mulți bani, și mai departe, spre regret, sistemul politic singur decide ce să facă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.