Alexandru Slusari: Urmează să stabilim cine este „arhitectul” fraudei bancare

Președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că, deși de numele lui Ilan Șor sunt legate 77 de companii care au participat la frauda bancară, „arhitectul” schemei de delapidare a banilor este altcineva, iar „Ilan Șor și întreaga fracțiune din Parlament sunt doar unelte docile”.  „Urmează să stabilim în cadrul anchetei cine este „arhitectul” principal, de la cine a pornit și cine a contribuit la diferite etape”, a spus deputatul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Alexandru Slusari a comunicat că fostul șefl al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost audiat în comisie. „El a spus informații foarte interesante și importante, mai ales de anul 2011, când a fost făcut un atac raider la patru bănci și o companie de asigurări. El a spus numele, informații operative despre cine a stat în spatele acestui atac, el nu o dată a informat conducerea țării despre toate riscurile și problemele ce țin de așa-numita privatizare a BEM, cine stă în spatele tuturor transferurilor, dar la întrebarea noastră dacă el cunoaște lista beneficiarilor finali, a răspuns că negativ”, a notat parlamentarul.
 
Vicepreședintele comisiei de anchetă, Vladimir Golovatiuc, spune că multe lucruri care au fost publicate în raportul Kroll II au fost cunoscute încă din primul raport. Deputatul a așteptat mai multe detalii despre frauda bancară, „mai multe informații concrete”. Vladimir Golovatiuc spune că ar exista o listă care nu a ajuns în mâinile deputaților, în care ar fi indicați beneficiarii finali ai furtului miliardului.

Parlamentarul menținează că reprezentanții companiei Kroll au confirmat în comisie că în lista suplimentară sunt incluși politicieni și oameni de afaceri influenți. Totodată, aceștia au menționat că nu au zădărnicit publicarea raportului, așa cum afirmă Procuratura.

Joi, 4 iulie, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigarea fraudei bancare a publicat cel de-al doilea raport Kroll 2 (în limba engleză).

Raportul Kroll 2, publicat

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.