Alexandru Slusari: Procuratura trebuie să explice sabotajul în investigarea fraudei bancare

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, deputatul PPDA, blocul ACUM, Alexandru Slusari, spune că după publicarea raportului Comisiei așteaptă că în termen de 30 de zile Procuratura să vină cu un raport despre acțiunile și inacțiunile de până acum ale instituției în privința fraudei bancare. În plus, deputatul așteaptă că Procuratura va răspunde de ce timp de patru ani a existat un sabotaj din partea instituției în raport cu investigarea fraudei bancare și să intenteze un dosar penal pe faptul acestui sabotaj, transmite IPN.

În opinia lui, procurorii care s-au ocupat de această cauză ar putea fi trași la răspundere pentru acțiuni insuficiente sau pentru inacțiuni. „Tot ce s-a făcut, s-a făcut în scopuri politice și a existat un sabotaj absolut”, a adăugat Slusari în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Deputatul consideră raportul Comisiei drept o piatră solidă în fundamentul procesului privind înțelegerea împotriva intereselor economice ale Republicii Moldova. „Sper foarte mult că în viitorul apropiat acest raport va fi dezvoltat și infractorii vor primi pedeapsa meritată și măcar o parte din bani va fi întoarsă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, membru al aceleiași comisii, susține că în operațiunea care se numește „furtul miliardului” au fost implicate zeci de persoane și toate sunt vinovate într-o anumită măsură, începând de la un simplu angajat până la conducătorii băncilor, președinți de partide, premieri și cei care conduceau diferite structuri. Potrivit lui, Ilan Șor este beneficiar al fraudei bancare, dar el a fost executor, el a condus de facto grupul financiar format din cele trei bănci – BEM, Unibank și Banca Socială. „El este executor, a îndeplinit voința cuiva. În anii 2012, 2013 a îndeplinit voința lui Vlad Filat, apoi, prin scheme și acțiuni a îndeplinit voia lui Vladimir Plahotniuc”, a menționat Vladimir Golovatiuc.

Deputatul democrat Andrian Candu spune că, din câte cunoaște, fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc nu a beneficiat de furtul miliardului, „dar asta numai instanța de judecată și procurorii o să decidă dacă are dumnealui vreo implicare și dacă a beneficiat sau nu de bani”. Totodată, democratul spune că investigațiile, acuzațiile și condamnarea trebuie să fie făcute nu de politicieni, dar de organele de drept. Andrian Candu spune că președintele Comisiei parlamentare, Alexandru Slusari, a făcut acuzații care nu mai sunt aprecieri politice. „Cei care sunt implicați în frauda bancară, cei care au săvârșit frauda bancară, care au beneficiat de aceasta trebuie să răspundă în fața legii și statul trebuie să depună toate eforturile pentru recuperarea activelor”, a adăugat Andrian Candu.

Ieri, Comisia parlamentară pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare a publicat raportul de activitate și a constatat că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. De asemenea, Comisia a constatat că suma devalizată din sistemul bancar care apare în raportul Kroll este cuprinsă între 900 de milioane și un miliard de dolari. Drept beneficiari finali principali ai furtului bancar au fost numite „grupările Plahotniuc, Șor și Filat”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.