Alexandr Stoianoglo este procuror general. Președintele a semnat decretul

Alexandr Stoianoglo este noul procuror general. Președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire. Potrivit șefului statului, „Procuraturii Generale urmează a-i fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămână în afara politicului”, transmite IPN.

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a procurorului general, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept”, menționează președintele, care a avut astăzi, 29 noiembrie, o întrevedere cu Alexandr Stoianoglo.

Igor Dodon a menționat că „procurorul general este mandatarul legalității și poartă obligația devotamentului față de patrie, responsabilității, integrității și a calităților morale, iar aceasta presupune că urmează să abordeze cu deosebit tact așteptările societății”. „În special privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului, și altor infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național”.

După o zi întreagă în care a avut loc proba interviului pentru cei patru candidați la șefia procuraturii, joi seara CSP a anunțat că cele mai multe puncte – 74,22 – le-a obținut Alexandr Stoianogolo. Acesta a declarat pentru presă că este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru soluționarea problemelor existente în sistemul procuraturii. Potrivit lui, pentru combaterea corupției în sistem, despre existența căreia vorbește societatea civilă, este nevoie de acțiuni de monitorizare a modului de trai al procurorilor și al familiilor acestora, pentru a compara veniturile și cheltuielile. Alexandr Stoianoglo a mai spus că nu are nicio apartenență politică și că este o persoană independentă.

Alexandr Stoianoglo a activat în calitate de procuror al UTA Găgăuzia în perioada anilor 1995-2001. Între anii 2001-2007 a deținut funcția de procuror general adjunct în Procuratura Generală, iar din 2007 și până în 2009 a activat în calitate de avocat. În perioada 2009-2010 și în perioada 2011-2014 a fost deputat în Parlament, din partea Partidului Democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.