Alexandr Stoianoglo a fost reținut de mascații de la SIS pentru 72 de ore

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție al municipiului Chișinău. Acesta a fost escortat, în seara zilei de marți, 5 octombrie, din sediul Procuraturii Generale, de către mascații de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), transmite IPN.

Victor Furtună, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, a declarat că împreună cu ofițerii SIS a efectuat percheziții la biroul de serviciu al lui Alexandr Stoianoglo și a fost dispusă reținerea acestuia, într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent. De la biroul procurorului general au fost ridicate mai multe bunuri care urmează a fi examinate.

Procurorul a specificat că mai urmează a fi făcute și alte percheziții, dar nu poate oferi detalii. Totodată, acesta nu a comentat zvonurile precum că și soția lui Alexandr Stoianoglo ar fi fost reținută. Victor Furtună susține că soția acestuia nu are o calitate procesuală în cauza în care este vizat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit procurorului, pentru cele imputate, Alexandr Stoianoglo, riscă pedeapsa cu închisoare, fără a specifica despre ce termen exact este vorba.

Consiliul Superior al Procurorilor a decis, în ședința extraordinară de marți, că procurorul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, va examina aspectele invocate de deputatul PAS, Lilian Carp, în sesizarea depusă la CSP împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo.

La scurt timp, procurorul desemnat de către CSP a decis pornirea urmăririi penale a procurorului general și suspendarea acestuia din funcție pe durata anchetei.

În aceeași zi, procurorul general urma să susțină un briefing de presă, care, însă, nu a avut loc. În jurul orei 18.00, ora la care urma să aibă loc briefingul, mascații de la SIS, împreună cu procurorul Victor Furtună, au intrat în clădirea Procuraturii Generale. Perchezițiile în biroul procurorului general au durat mai bine de trei ore.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.