Alegerile locale vor scinda și mai mult rândurile coaliției de guvernare, opinie

Apropierea alegerilor locale din 20 octombrie va scinda încă mai mult rândurile coaliției de guvernare, formată din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Aceasta după ce au apărut discuții intense referitor la alegerea în calitate de președinte al Curții Constituționale lui Vladimir Țurcanu, exponent al PSRM. De această părere este politologul Igor Volnițchi. În opinia lui, de regulă, un scrutin electoral presupune mai multă instabilitate și confruntare, transmite IPN.

„Forțele politice care constituie actualmente coaliția de guvernare trebuie să înțeleagă că alianța lor și așa este firavă și poate să se destrame sub influența alegerilor locale și că a venit timpul să facă anumite concluzii: să semneze anumite documente, să încheie anumite acorduri, un oarecare pact de „neagresiune” sau măcar înțelegeri verbale”, a declarat Igor Volnițchi la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Jurnalistul Valerii Deminețkii consideră că, în situația actuală, când relația în interiorul coaliției este instabilă, Partidul Democrat, care s-a aflat până nu demult la guvernare, așteaptă când partidele care formează alianța se vor certa. „PDM așteaptă când noua coaliție se va certa, se va destrăma și aceasta va fi șansa democraților. Acest lucru este absolut normal din perspectiva lor, ei vor să revină la putere, iar pierderea încrederii din partea electoratului de către actuala guvernare este singura lor șansă”, consideră Valerii Demidețkii.

Mărul discordiei care a provocat discuții aprinse în spațiul public a fost alegerea lui Vladimir Țurcanu în calitate de președinte al Curții Constituționale. Ieri, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârilor din 19 august prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC, iar Liuba Șova a fost aleasă judecătoare care va exercita funcțiile președintelui în timpul absenței acestuia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.