Alegerile locale sunt importante din punct de vedere politic și simbolic, opinie

Expertul WatchDog Valeriu Pașa consideră că, din punct de vedere politic și simbolic, viitoarele alegeri locale sunt foarte importante. În opinia lui, scrutinul local va însemna un eșec serios pentru Partidul Democrat. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnoe”, la postul TVC21, transmite IPN.

Totodată, expertul spune că în Comisia Electorală Centrală nu există majoritate de voturi pentru că deși majoritatea parlamentară are mai mulți reprezentanți, Partidul Socialiștilor și blocul ACUM sunt concurenți electorali. „Fiecare din aceste partide are un interes foarte mare să acumuleze cât mai multe voturi, în special în locurile strategice – orașe. Principalele vor fi municipiile Chișinău și Bălți”, a declarat Valeriu Pașa.

Comentatorul politic Victor Ciobanu spune că își dorește ca următoarele alegeri locale să se desfășoare corect și aceasta trebuie să fie pus în sarcina Comisiei Electorale Centrale, chiar dacă este politizată. În opinia lui, totodată, în CEC actualmente există o oarecare balanță a forțelor care nu îi permite să funcționeze ca până acum, în favoarea unui singur actor politic.

În opinia lui, alegerile locale mai sunt și un gen de test pentru actuala majoritate parlamentară. „Eu cred că ACUM și PSRM, deocamdată, au toate motivele să se înțeleagă întrucât șocul pe care l-am trăit noi și ei de asemenea, frica care a existat în perioada formării coaliției, aceste formațiuni o țin minte foarte bine, chiar și la nivel fizic, de aceea, deocamdată, se vor menține împreună”, a afirmat Victor Ciobanu.

Un element important, consideră comentatorul, este să se facă ordine în listele electorale având în vedere noile date ale Biroului Național de Statistică privind populația.

Alegerile locale vor avea loc pe 20 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.