Alegerile libere și corecte sunt esențiale pentru relația Moldovei cu statele europene, declarație

Desfășurarea alegerilor prezidențiale într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau la baza relației Republicii Moldova cu țările europene. Totodată, acest lucru este esențial pentru dezvoltarea ei ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor țării în instituțiile de stat. Tezele se regăsesc într-o declarație comună a 19 stat europene privind viitoarele alegeri prezidențiale de la 1 noiembrie, transmite IPN.

Acestea solicită autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE sau ODIHR pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. „Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus. Încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici”, se arată în document.

Statele semnatare ale declarației subliniază că este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Potrivit lor, autoritățile au datoria față de cetățeni să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv atunci când tratează plângeri sau dispute electorale.

În declarație se mai subliniază că miza viitoarelor alegeri prezidențiale este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova, în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statului de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de Asociere în calitate de cadru al relațiilor sale cu UE.

„Facem apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de Coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din Republica Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte”, se mai arată în document.

Declarația este semnată de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.