Alecu Reniţă: Republica Moldova a rămas dominată de Moscova și după independență

„Rămânând dominată de Moscova și după independență, Republica Moldova a ajuns cea mai săracă țară din Europa, departe de integrarea în UE, NATO și România. Acel nucleu românofob din primul legislativ, completat permanent cu lacheii mai tineri ai Kremlinului, au condus neîntrerupt Basarabia”. Este opinia ziaristului și omului politic Alecu Reniţă, deputat în primul Parlament, solicitat de IPN să se expună asupra situației de astăzi din Republica Moldova, la 28 de ani de la proclamarea independenței.

Alecu Reniţă își amintește că, pe cale pașnică și legală, deputații români din primul Parlament urmau să scoată Moldova din închisoarea imperială. „Primul Parlament avea vocația istoriei și mai avea o pleiadă de deputaţi de aur, care s-ar fi dus pe rug pentru idealul național”. „În zilele când disperarea se lăsa ca o pâclă otrăvită peste confruntările acerbe din plenul şedinţei de la etajul șapte, iar haitele şovine şi cozile de topor nu încetau să ne sfâşie pentru crezul nostru neclintit, aplicam arma secretă – cântam imnul „Deşteaptă-te, Române!”, își amintește ex-deputatul.

În opinia sa, „nu poți să vorbești de primul Parlament fără să pomenești de cozile de topor și de deputații rusofili”. „Adevărul e că ei au făcut parte din primul legislativ, dar nu au reprezentat niciodată aspirațiile Basarabiei românești”. „Ar fi stupid să-i aruncăm din memorie. Ei sunt vii, iar sămânța lor nu a dispărut. Ei au fost și au rămas prezenți în posturile-cheie și în toate guvernările de la Independență încoace”, spune Alecu Reniţă.

Alecu Reniţă regretă că, timp de trei decenii, nu a apărut nicio monografie științifică sau studiu despre rolul și contribuția primului Parlament la decomunizarea Moldovei sovietice și renașterea națională. În schimb, spune ex-deputatul, atacurile murdare au devenit norma de raportare a guvernărilor post-independență față de deputații din acel legislativ neordinar.

„Nu e întâmplător că și peste un sfert de veac, ei își continue misiunea – atacă pervers intelectualitatea și elita românească din Basarabia, se opintesc să-i compromită pe luptătorii pentru reîntregirea națiunii române și se simt fericiți să se gudure și să-l slujească pe „antioligarhul” Dodon”, afirmă Alecu Reniţă.

---
La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declarația de Independență, document semnat de 278 de deputați. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

Vezi și:
Igor Dodon: Astăzi suntem mai pregătiți ca oricând pentru democrație, progres și viitor
Maia Sandu: Moldova este un stat tânăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate
Anatol Petrencu: După 27 august 1991, multă lume a crezut că 27 martie 1918 se va repeta
Zinaida Greceanîi: Prosperitatea cetățenilor trebuie să fie acel punct care să ne unească
Anatol Plugaru: Declararea independenței a fost pe neașteptate pentru mulți moldoveni
Pavel Filip: Republica Moldova încă mai rămâne o speranță că poate deveni țară autentică
Alexei Tulbure: Suntem o țară în care în ultimii 28 de ani schimbarea puterii nu a adus schimbare
Ilia Trombițki: Independența „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neașteptat
Nicolae Negru: Republica Moldova s-a transformat într-un „stat-azil” sau „stat de vacanță”
Ion Hadârcă: Marea Adunare Națională din 1989 a precedat Declarația de Independență
Valentin Dolganiuc: Republica Moldova este un mare restanțier al timpului și al istoriei
Cum se simt moldovenii și ce își doresc la cei 28 de ani de independență a țării
Independența Republicii Moldova a apărut pe fondul degradării economice a URSS, istoric
Nicolae Dabija: Gorbaciov a spus că independența Republicii Moldova nu va fi recunoscută