Ala Tocarciuc: Este important să înțelegem unde vrem să ajungem

„Avem deja doi pretendenți la vaccin care trec în faza a treia de studiu. Faza unu - pe animale și faza doi - pe oameni a fost finalizată și a început faza trei ca să se vadă siguranța acestor vaccinuri. Datele din faza doi sunt foarte promițătoare la ambii candidați pentru vaccin”. Aceasta este aprecierea făcută de Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică la dezbaterile publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ala Tocarciuc crede că cel mai probabil vor fi necesare două doze de vaccin, una pentru inițierea imunității și alta pentru a atinge un nivel suficient de imunitate. „Toate aceste probleme sunt acum în proces de cercetare. Să se afirme acum că nu se formează imunitate sau imunitatea ține două sau trei luni, este prea devreme. Nu este evidență suficientă. Eu cred în medicina bazată pe dovezi. Deja se știe că în această pandemie calitatea comunicărilor științifice a fost una dintre probleme. Foarte multe articole au fost publicate fără a fi revăzute de comunitatea științifică din diverse țări și conțin multe date neverificate”, menționează Ala Tocarciuc.

Experta concluzionează că încă nu e clar care este scopul tuturor acțiunilor împotriva acestei pandemii în Republica Moldova. ,,Ele sunt atât de fragmentate, câteodată și incoerente, încât eu admit și gândul că poate nu se vrea oprirea acestei pandemii. Fiecare zi poate fi considerată un punct 0 sau un punct de start. Doar că, înainte de a face startul este important să înțelegem unde vrem să ajungem’’, afirmă Ala Tocarciuc.

Dezbaterile „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?” sunt cea de-a 145-a ediție de dezbateri din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.